Снимки

 

Балонът, надуван от банкера беглец Цветан Василев, фамилията и ортаците му за внесения от него иск по акта „Магнитски“ се спука с гръм и трясък, след като дори от наетата от него срещу солиден хонорар US адвокатска кантора признаха, че жалбата му е спорна.

Джоузеф Огъстин е адвокат от JWI - кантората, която Цветан Василев нае срещу солиден хонорар, за да вкара иска му по акта Магнитски

До признанието се стигна след иначе замислено като пиарско интервю в полза на Василев, направено от BiT – телевизия, чиито водещи и част от предаванията Българския Мадоф финансира с парите, откраднати от него от вложителите в КТБ. Поводът за интервюто е постинг в Туитър на щерката на подсъдимия за източването на милиарди от фалирания трезор – Радосвета Василева, която е обвиняема за пране на пари, твърдящ, че в момента искът се разглеждал в Държавния департамент на САЩ и щяло да има резултат по него по-скоро от очакваното. На въпрос на BiT кога се очаква това обаче Джоузеф Огъстийн от кантората JWI започва да увърта, че ставало въпрос за месеци, след което обяснява, че нямало точна дата. „Първата серия от санкции по международния закон „Магнитски“ бяха обявени на 21 декември. Наши източници ни уведомиха, че е вероятно отсега нататък да не бъдат фиксирани определени дати“, обяснява той, като в крайна сметка изплюва камъчето, че въпросните санкции са били фокусирани „върху по-безспорните случаи“. С което признава това, за което отдавна алармираме – че искът е спорен, или иначе казано – балон.

Самото интервю съвпадна като дата с разглеждането и приемането на второ четене на поправките, внесени от депутата и наш издател Делян Пеевски и колегите му по група Йордан Цонев и Хамид Хамид в Закона за банковата несъстоятелност. С тях не само се слага край на вторичния грабеж на КТБ, извършван от Василев и ортаците му олигарси, но и се дава възможност за връщане на вече заграбеното. Съвпадението на поредното изявление на Огъстин за BiT с разглеждането на поправките едва ли е случайно, като най-вероятната му цел е да отвлече вниманието от измененията. Тя обаче също се провали. Вчера немалка част от измененията бяха приети окончателно от депутатите, като занапред при поставяне на банка под надзор синдиците в нея ще имат право да заличават обезпечения на длъжници, с изключение на тези, по които има реално плащане и вземането на банката е погасено изцяло.

За сметка на това за недействителни ще могат да се обявяват онези сделки, при които вземането е прехвърлено на трето лице, независимо от броя на прехвърлянията, ако в резултат не е постъпило в разумен срок имущество – пари или актив. Под разумен срок се разбира максимум 6 месеца. Синдикът ще има право да иска несъстоятелност на сделка или поредица от такива сделки в 5 -годишен срок от откриване на производството по несъстоятелност на банката.

Увеличава се и от 2 на 5 години срокът, в който синдиците да предявяват искове срещу трети лица за разграбването на имущество.

Тези текстове минаха без дебати по същество, като бяха подкрепени от по-голяма част от депутатите в зала. Против гласуваха парламентаристите от БСП. Останалите поправки, които касаят точно КТБ, останаха за петък сутринта.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ: Ремонтът на „Тракия“ приключва в края на юни

До края на юни ще завърши ремонтът на двете платна в 22-километровия участък от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. За първи път се затваря толкова голяма отсечка и целта ни е до началото на активния туристически сезон предвидените дейности да приключат, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.