Снимки

5 милиона долара струва на Цветан Василев приятелството му с бившия американски губернатор Бил Ричърдсън, който в момента дирижира пропагандната кампания в негова защита.

През годините, в които банкерът беглец е източвал парите на вложителите от Корпоративна търговска банка, с част от тях е скрепил дружбата си с Ричърдсън. Вследствие на това сега фондацията на ексгубернатора се е ангажирала „от добри чувства” да внесе в Конгреса искане мустакатият аферист да получи закрила по закона „Магнитски”. Лобистите, които Василев е ангажирал за тази мисия, обаче отдавна са извън US-администрацията и в същност са нищо повече от групичка лапачи, които банкера беглец захранва с парите на вложителите, откраднати от КТБ.

Още със завихрянето на медийната пушилка „Магнитски” Ричърдсън обяснява, че се познава с Цветан Василев заради съвместната им дейност в Атлантическия съвет на САЩ - изключително влиятелна международна лобистка организация, осигуряваща възможности за контакти между тези, които я спонсорират, и бивши правителствени служители и политици от влиятелни страни. Тук е мястото да се отбележи, че Ричърдсън отдавна няма нищо общо с държавната администрация в САЩ. При запознанството им с Василев той е бивш губернатор, а към днешна дата го разделя цяло десетилетие от момента, в който е напуснал този пост. Като много други пенсионирани политици, които вече нямат бъдеще на това поприще, Ричърдсън също се опитва да изстиска последните възможности от някогашната си висока длъжност и се стреми да използва отслабващите си контакти срещу хонорар от аферисти, които разполагат с пари. Този факт е умело прикриван от Фабриката за фалшиви новини, която стремително се опитва да представи ексгубернатора като действащ политик и човек с възможности, напук на очевидния факт, че в момента дори партията, за която е работил, не е на власт в Конгреса.

Въпреки това Атлантическият съвет на Ричърдсън си има ценоразпис за спонсори, които искат да участват в мероприятията им и съответно да се отъркат във влиятелни политици, които могат да са им от полза. Това се е случило и с Цветан Василев, за когото „Труд” публикува данни, че е дарил общо 5 млн. долара на Атлантическия съвет, където е Ричърдсън. През 2010 година на два пъти от сметките на личната фирма на Василев ”Бромак”, чрез която е собственик на КТБ, към Атлантическия съвет са трансферирани общо 350 000 долара. През 2011 г. мустакатият аферист плаща още 100 хил. долара, за да присъства на ежегодната пролетна вечеря организирана от НПО-то. Същата година, но през месец ноември, в Истанбул се провежда Черноморски енергиен и икономически форум, в който участват и Ричардсън, Цветан Василев, а също и проваленият кандидат-президент на олигархията Трайчо Трайков. През 2012 г. банкерът беглец прави лично дарение, второ от името на ”Бромак” ЕООД и трето, което е забележително – от името на КТБ. Само дарението на Цветан Василев е в размер на четвърт милион долара. През 2012 година Цветан Василев участва в три вечери на Атлантическия съвет. През ноември 2012 г. Василев потвърждава намерението си в следващите пет години да прави ежегодни дарения за лобистката организация в размер на половин милион щатски долара на година, или общо 2,5 млн. долара. Договорите, по които Атлантическият съвет се явява бенефициент на даренията, са сключени с КТБ и ”Бромак” ЕООД на Цветан Василев. През 2013 г. Василев прави ново лично дарение към Атлантическия съвет, което е в размер на 1 млн. долара. Парите обаче изобщо не идват от ”личните спестявания” на фараона, а от фирми бушони.

Естествено Цветан Василев се представя за щедър спонсор и меценат с парите на измамените вложители в КТБ по старата си мустаката схема. Личното му дарение е от сметката му в КТБ. Там парите идват от неговата фирма „Фина Ц”. Същия ден, в който преводът е направен, обаче точно 1 млн. долара са преведени в митичната „Фина Ц” от фирмата бушон ИПС. Тя от своя страна ги има, защото е продала облигации на „Нордън Лайтс”. Едва ли за някого е изненада, че „Нордън Лайтс” има въпросният $1 млн. от кредит, изтеглен от КТБ. Тоест измамените вложители в КТБ са внесли едни пари, които Цветан Василев е препрал през няколко фирми и накрая ги е представил като свои, с които си е купил приятелството на бившия американски губернатор. Идентична е схемата, по която е било осигурено дарението на ”Бромак” към Атлантическия съвет. КТБ отпуска кредит на фирмата бушон „Корси Маунтин Рисорт”, която същия ден ги превежда на друго подставено дружество – „Булит 2007” ЕООД, което пък веднага попълва с тях сметката на „Бромак” ЕООД. Така следите на парите, водещи към КТБ, формално са заличени, за да може Василев гордо да ги „дари” на добрите си приятели от Атлантическия съвет, твърдейки, че са от личното му дружество.

„Действаме заедно с Бил Ричърдсън и неговата фондация по причини, които ние считаме за хуманитарни и справедливи в този случай. Пари, лобиране ние не се занимаваме с такива неща. Ние не сме адвокати. Ние сме международници, специалисти, занимавали сме се с такива неща в миналото и наистина вярваме, че това, което правим, е на правилната страна на правосъдието”. Думите принадлежат на зам.-шефа на влиятелната лобистка кантора JWI Джоузеф Огъстин. Той лично се зае със случая на Цветан Василев и движи схемата „Магнитски”. Доколко кантората им се занимава с лобиране, всеки може да се информира от публичните регистри за тази дейност в САЩ, където лобизмът е регламентиран със закон. Огъстин признава само за хонорар, който са договорили от Василев, на стойност $50 хил., който „бил за покриване на текущите разходи”. Всичко друго било „хуманитарна кауза”. Колко струват хуманитарните ценности на тези лобисти едва ли ще научим, със сигурност знаем обаче, че до момента за тях Василев е платил поне 5 млн. долара. Цялото семейство на банкера беглец вече е подведено под наказателна отговорност за далавери с пари от КТБ. Преди дни дъщерята Радосвета получи обвинение за пране на пари. Същото обвинение е повдигнато и срещу майка й Антоанета. Главата на семейство Василеви е подсъдим за липсата на 2,5, от откраднатите близо 4 млрд. лв. от вложителите в КТБ, като не е ясно колко още дела престоят срещу него за останалата част от сумата. В този ред на мисли, докато се излежава в Белград, в момента Цветан Василев разполага с предостатъчно пари, които да му осигурят „верни приятели” като американските лобисти.

 

Фабриката за фалшиви новини му осигури кръгова отбрана

Докато Василев по всякакъв начин се опитва да се измъкне от отговорност за кражбата на века - източването на КТБ, на родна територия фабриката за фалшиви новини с пълна пара разпространява изгодните за неговата защита пропагандни тези. Олигархичните медии около „Капитал” и присъдружните им сайтове организираха кръгова отбрана на банкера беглец, на която пригласят и бившите агенти на ДС Сашо (Илиян Василев) и Академик (Огнян Стефанов). Кръгът се дирижира от сиамския близнак на Василев – Иво Прокопиев, а в хор с неговите „Капитал и „Дневник” припяват „Медиапул” на бившата говорителка на Костов – Стояна Георгиева, „Клуб Зет” на подсъдимия за укриване на данъци в особено големи размери олигарх Огнян Донев и „Фрогнюз” на вездесъщия явочник от ДС Огнян Стефанов. Вече за никого не е тайна, че за интересите на Цветан Василев у нас действат няколко паралелни структури, които са се заели с осигуряването на публичната му защита извън официалните му адвокати. Работата на тези щабове е свързана с фабрикуването на лъжи, инсинуации и мултиплицирането на ”фалшиви новини”през съществуващи благодарение на откраднатото от КТБ поръчкови медии-бухалки. Разбра се, че за да подсили защитата си, Василев е сложил ръка и върху кабеларката BiT, която преди година е била със запорирани сметки. Днес кабеларката работи на пълни обороти, за да бълва фалшиви новини, а в нея са наети познати муцуни, които и преди обслужваха Цветан Василев, но в другото му медийно бижу - ТВ7, която пък струваше на вложителите в банката други 300 милиона. „Телеграф”, „Монитор” и „Политика” обявихме война на фабриката за фалшиви новини и поради тази причина основен елемент в опорните им точки е депутатът и наш издател Делян Пеевски. Фалшивите новини по негов адрес преминаха през няколко кръга – първо му се приписаха интереси в строителния бизнес. След това в жп сектора, а накрая дори се стигна до бутафорни манипулации, свързани с оръжейния бизнес, и някакви посещения на военни изложения в Индия. Естествено всички тези „новини” са категорични измислици. Зад непрестанните манипулации по адрес на Пеевски прозира дългата ръка на Цветан Василев, който с парите, откраднати от вложителите в КТБ, се опитва да финансира своето спасение от наказателно преследване.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.