Снимки

Епиграфският център – новият археологически музей във Видин спечели първото място в категория „Сгради паметници на културата, музеи и храмове“ в Националния конкурс „Сграда на годината 2017“. Отличието бе връчено на кмета Огнян Ценков в София, по време на официалната церемония на 16-то издание на Националния конкурс „Сграда на годината“. Сред присъстващите бяха Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, инж. Венета Кръстева, управляващ партньор на „ГРАДЪТ Медиа груп“, организатор на събитието, над 500 професионалисти от строително-инвестиционния бранш, представители на държавната и местна власт, водещи инвеститори, строителни компании, архитекти, инженери, консултанти.

Победителите в конкурса са определени от 32-членно жури с председател Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. С решение на журито през тази година всички участващи в конкурса сгради - паметници на културата получават специално отличие поради своето значение за възраждане на духовната култура на нацията.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков каза, че за община Видин това е второто престижно отличие тази седмица, след спечеленото първо място за крепостта „Баба Вида“ в Годишните награди в туризма за 2017 г., категория „Изборът на българите“. „Няма по-голямо удовлетворение от това да преодолееш цялата сложност на определена ситуация, каквато беше тази с Епиграфския център във връзка с едногодишните обжалвания, да спечелиш такъв спор във Върховен административен съд и накрая – във форсмажорни условия, с екшън план, да успееш да реализираш проекта. Това беше проект на Община Видин по програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ на норвежкото правителство на стойност над 900 000 лв. - безвъзмездна финансова помощ. Искам да благодаря на общинската администрация и на всички, които работиха съвместно с Общината – на строителите, в лицето на г-жа Гена Кадийска, на арх. Милена Каменова, на музейните специалисти. И специално искам да благодаря на министъра на културата Боил Банов, който и преди като заместник-министър, и сега е програмен оператор на тази програма. Неговата помощ, напътствията и указанията, които лично ни даде, бяха много ценни, за да реализираме заедно този проект и той да постигне такъв голям успех“ – каза Ценков. Той заяви, че се гордеем с нашия Епиграфски център на закрито, който е единственият по рода си в България. И допълни, че археологическият музей се намира в една част от Крайдунавския парк, която е сред най-посещаваните от туристи. Кметът сподели, че намеренията на общинското ръководство са да бъде реставрирана още една сграда в непосредствена близост, използвана някога като барутен склад, със собствени средства, да се облагороди района, да се възстанови Синагогата и по този начин тази част да се превърне в един значим архитектурен ансамбъл. „Искам да поздравя всички наши съграждани още веднъж за големия успех. Виждам, че посоката, в която вървим, е вярна. Тази награда показва още веднъж усилията, които Община Видин полага, заедно с реалния сектор и с гражданското общество да превърнем Видин в един притегателен културен център, в прекрасна възможност да популяризираме неговото богатото културно-историческо наследство“ – заяви видинският кмет.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.