Снимки

При много сигнали за нередности около зрелостните изпити учениците ще имат тестове с различна подредба на въпросите е мярката, която министерството на образованието възнамерява да приложи. Това обясни днес зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Така на практика зрелостниците ще решават едни и същи задачи, но подредбата им ще бъде различна. По този начин вариантът да се прати есемес с верни отговори отпада, защото номерацията на въпросите няма да бъде еднаква. Стаматов подчерта, че така равнопоставеността се запазва, но разбъркването прави излишна търговията с решен изпитен вариант. Дали министерството е избрало тази мярка, обаче няма да бъде обявено предварително.
Друга новост е, че 

учениците ще имат точно определени места за сядане 

На чиновете ще бъдат написани имената на всеки зрелостник. Така  при съмнение за злоупотреби на камерите, през които ще се наблюдава изпитът, ще може да се установи и името да ученика. Чрез въвеждането на този елемент ще се знаят и имената на двамата квестори в съответната зала.
Матурите ще бъдат наблюдавани в реално време чрез камери. В МОН беше демонстриран 6-секторен екран, чрез който в реално време би трябвало да  може да се вижда и чува какво става във всяка зала на зрелостните изпити. Системата е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора на съответното училище, но и с всички 28 регионални инспектората и с МОН. Там, където се види, че се случва нещо необичайно, 

екранът ще се увеличава, за да се види проблемът 

и при необходимост да се предприемат бързи мерки. 10 експерти в МОН ще бъдат пред екраните, като ще имат възможност в реално време да наблюдават как протичат изпитите. Видеокамери ще има във всяка от 4000-те зали, в които ще има матури. В битката с измамите на съдбовните изпити ще бъдат включени и  умни датчици за улавяне на съмнителни сигнали. Зам.-министър Стаматов призова и родителите да се включат в наблюдението на матурите, за да се гарантира, че се провеждат честно, а зрелостниците са поставени при равни условия. Както „Монитор“ вече писа, за първа година зрелостниците няма да имат право да ползват  собствени химикалки. Квесторите ще им раздават еднакви, пишещи в черно. Мобилните телефони по време на матурата ще бъдат забранени както за учениците, така и за квесторите. Стаматов се извини на учителите за временното неудобство. Той обясни, че  усилията на МОН са насочени срещу онази малка група, които биха преписвали.
Относно варианта за изпита по български език и литература Стаматов обяви, че още не е готов. „Никой в министерството не го знае, а в социалните мрежи вече се дават решени тестове“, каза зам.-министърът и поиска съдействие от прокуратурата в борбата с измамите около матурите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подкупен данъчен се размина с условна присъда

С тригодишна условна присъда се размина 51-годишен инспектор от НАП – Сливен, който застана пред Темида по обвинение в получаването на подкуп от 300 лв, за да не състави акт на търговец от град Стралджа.