Снимки

Виваком запазва лидерското място на българския телеком пазар по отношение на приходите, сочат данните за 2017 г. Това се случва за пета поредна година, като през 12-те месеца на миналата година компанията е генерирала общо 890 млн. лева приходи, което е 1.6 % повече спрямо 2016. Телекомът увеличава и пазарния си дял по приходи от мобилни услуги. В края на 2017 г. той вече е бил 29%, а общият брой на клиенти на мобилни услуги е 3 085 000.

Расте и делът на приходите от мобилен интернет. На фона на общите такива от мобилни услуги през четвъртото тримесечие на 2017 г. той достига 37% спрямо 33% през същия период 2016 г. От оператора посочват, че положителната тенденция се дължи на постигнатото 4G покритие от 99% на населението и малко над 90% на територията. В края на миналата година покритието на населението беше 87% и 48.64% на територията.

В края на 2017 г. компанията отново е лидер в доставката на фиксиран интернет с общо 480 хил. абонати спрямо 437 хил. за 2016 г. В края на 2017 г. броят на покрити с оптична мрежа домакинства достига близо 1 130 000. През изминалата 2017 година телекомът включи в покритието на оптичната мрежа 4 нови града – Дупница, Перник, Търговище и Велико Търново. Що се отнася до тв услуга – операторът има 61% пазарен дял. Зрителите с платена телевизия от Виваком са се увеличили от 410 000 през 2016 до 447 000 в края на 2017 г. Телекомът реализира и по-висок дял на зрителите, ползващи интерактивна телевизия - 46% в сравнение с 42% в края на 2016 г.

Фокус на компанията и през следващата година ще бъде развитието на инфраструктурата й в съответствие с бързо навлизащите нови технологии и приложения, както и високото качество на предоставяната услуга. Но това не означава, че телекомите ще инвестират в новата технология 5G. Остана нерешен проблемът с освобождаването от страна на военните на жизнено важен за по-бързата технология радиочестотен ресурс, коментира главният изпълнителен директор на "Виваком" Атанас Добрев. Също така инфраструктурата за доставка й все още не е постижима за телокомите на пазара и крайната цена на услугата за клиентите ще е много скъпа.  

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).