Учените от университета в Мичиган са разработили нов начин за производството на лекарства, адаптирайки технологията използвана за изграждане на електронни компоненти. Това може да позволи на болници, аптеки и лекарски кабинети да отпечатват лекарства при нужда, смесвайки различни медикаменти в една лесна за приемане доза.

3D печатът все повече ще навлиза в медицината, след като Администрацията за Храни и Лекарства (FDA) на САЩ вече е одобрила технология за 3D печат на медикаменти, които са по-лесно абсорбирани от тялото благодарение на тяхната пореста структура. През последните няколко години бе постигнат доста голям напредък при 3D отпечатаните импланти и други материали, които ускориха медицинските изследвания.

Тази най-нова техника е адаптирана от органичното парно-струйно отпечатване, метод за производство на електроника чрез полагане на фини кристали от материал върху повърхност. За отпечатването на медикаментите, учените от Мичиган загрели прахообразната форма на активната фармацевтична съставка, докато се кондензирал, след което я смесили с нагрят инертен газ. Тази смес след това се впръсква през дюза и се полага върху охладена повърхност, върху която образува тънък кристален филм.


Тестове показват, че медикаментите отпечатани по този начин, са също толкова ефективни при унищожаването на раковите клетки в лабораторни условия, както други медикаменти, но има няколко предимства уникални при тази техника. Според учените техниката позволява лекарството да се разтваря по-лесно без добавяне на други разтворители или химикали, което не само помага на пациента да абсорбира по-лесно лекарството, но и ще помогне на лекарствата да преминат безпроблемно през строгите изисквания и процеси преди въвеждането в употреба. „Фармацевтичните компании имат милиони съединения, които да оценят, а един от първите тестове е разтворимостта”, казва Макс Штейн, водещ изследването. „Около половината от новите съединения се провалят при този тест и биват изключени. Биологичното парно струйно отпечатване може да направи някои от тях по-разтворими”.

Подобряването на разтворимостта означава, че медикаментите реагират в лабораторията, както биха реагирали в човешкото тяло, правейки проучванията на лекарства по-точни и ускорявайки разработването им. В дългосрочен план, технологията също така ще позволи смесването и съчетаването на медикаментите, преди да бъдат отпечатани на място в аптеките и болниците на разтваряща се лента или лепенка с микроигли.
”Доктор или фармацевт може да избере произволен брой медикаменти, които машината би могла да комбинира в еднократна доза”, казва Шайн. Машината може да седи в задната част на аптеката или дори в клиниката.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Усмивката, речта и движенията показват състоянието на потребителя

Приложение за телефон открива признаци на инсулт

Усмивката, речта и движенията показват състоянието на потребителя

Вече има приложения, които са способни да доловят сърдечни проблеми, които може да причинят удар. Испански учени са разработили приложение за Android, което позволява на потребителите да разберат дали всъщност са преживели инсулт, и ако е така, да получат помощ.

LiveTag използва Wi-Fi сигнали

Лепенки правят предметите умни

LiveTag използва Wi-Fi сигнали

Интелигентните, свързани към интернет устройства, наистина биха улеснили ежедневието, но те обикновено трябва да бъдат оборудвани с електроника, захранвана от батерии. Това може скоро да се промени, ако Wi-Fi системата LiveTag, достигне производство.

Lockheed Martin ще работи по ракетите

САЩ разработва свръхзвукови ракети

Lockheed Martin ще работи по ракетите

Американските военновъздушни сили (US Air Force), изглежда приемат сериозно заплахата от свръхзвукови ракети, след като днес възложиха на Lockheed Martin втори договор в размер на $ 480 млн., за да разработят прототип на ракета, способна да лети със скорост надвишаваща пет пъти скоростта на звука. Оръжието Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) е част от усилията да се „опознае изкуството на възможното” с цел да бъде осигурена свръхзвукова ракета за ВВС на САЩ до 2021 г.