Снимки

Най-опасните престъпници, които са с най-тежък режим на изтърпяване на присъдите си, трябва да бъдат концетрирани в един затвор. Той трябва да е обезпечен с най-високо ниво на сигурност и с технически средства. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира, че срещу избягалите от софийския затвор се води разследване за опит за убийство и за бягството, като до момента от МВР не са постигнали напредък в издирването им. Цацаров се обяви против даренията в затворите, ремонтите на килии и създаването по този начин на така нар. „затворническа аристокрация”.

„На практика в затворите тази практика ражда така наречената „затворническа аристокрация”. Която е в състояние да живее в килиите си по-добре от останалите, да си поръчва по-хубави неща отвън и съответно – да определя реда и дисциплината вътре.Трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези от първа необходимост. И че тези затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и при абсолютно еднакви условия”, каза главният прокурор. Той подчерта, че от 10 години у нас се говори непрекъснато за съдебна реформа, но никой не отваря и дума за реформа в местата за лишаване от свобода. „Има места, където един надзирател отговаря за 49 лишени от свобода. Има места, където съотношенията граничат 1 към 19. Тоест, има на първо място неравномерност в съотношението надзорно-охранителен състав и лишени от свобода. На второ място самият надзирателски труд е много ниско заплатен. Няма нищо лошо и страшно да се каже на глас. Протестите на надзирателите бяха повече от основателни”, потвърди позицията си Сотир Цацаров. Именно защото трудът на надзирателите е ниско заплатен, има текучество, незаети места и дори предпоставки за корупция. Главният прокурор даде за пример бунт на задържани, който избухнал в следствения арест на полицията в Сливен миналата година и който останал незабелязан от медиите. Бунтът бил овладян само със силите на МВР, но в затворите има риск, ако избухне бунт, надзирателите да не успеят да го потушат. „Ако това отношение към местата за лишаване от свобода продължава, това съвсем няма да е последното бягство”, бе категоричен главният прокурор. По думите му това ръководство на Министерството на правосъдието е станало заложник на всичкото онова безгрижие и бездействие от последните години. „Не го оправдавам, само казвам, че трябва да бъдем безкрайно справедливи”, уточни Сотир Цацаров.

Той призова за сигурност в системата на затворите, която от над една година няма постоянен директор. Назначенията в Главната дирекция не трябва да бъдат политически и трябва да им бъде осигурен финансов ресурс за техническо и материално осигуряване. „Няма нищо лошо да го кажем. Трябва по-строг режим в местата за лишаване от свобода. Далеч по-строг режим от сегашния”, заяви Сотир Цацаров.

В Пловдив той призова и за завишаване на наказанията на шофьори, които са седнали зад волана, след като са пили алкохол или са се надрусали. „Не казвам по-строги наказания изобщо, защото всеки един от нас е зад волана и не дай боже да се случи беля. Но когато сядаш зад волана, употребил алкохол и наркотици, законът трябва да бъде жесток. Не строг, жесток”, бе категоричен главният прокурор. Той даде за пример пияната и употребила марихуана шофьорка на 21 години от Пловдив, която в неделя сутринта помля 10 паркирани коли с джипа си. По думите му за нея прокуратурата ще постанови задържане за 72 часа, след което ще бъде внесено искане в съда за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Според Сотир Цацаров законодателят трябва да мисли за повече превенция, зимните гуми да станат задължителни, а десният волан у нас да бъде забранен. Промените в закона за движение по пътищата да не се влияят от търговски интереси и да се мисли само за безопасността.

В Деня на конституцията и празник на юристите главният прокурор Сотир Цацаров присъства на дипломирането на абсолвентите от юридическия факултет на ПУ „П. Хилендарски” и връчи златен лъв и фототипно издание на „История славянобългарская” на отличника на випуска Кристиян Райчев.

Главният прокурор Сотир Цацаров с ректора на ПУ „П. Хилендарски” проф. Запрян Козлуджов и с ръководството на висшето учебно заведение

Договорът със САЩ за екстрадиция не бива да се променя, но не трябва да има репресия за български граждани

В понеделник следобед Сотир Цацаров има среща с представител на посолството на САЩ у нас във връзка със случая на Желяз от Добрич. Очаква се провеждането на консултации на ниво Министерства на правосъдието на двете страни. Това обаче няма да отмени задълженията, които има страната ни по силата на договора за екстрадиция със САЩ. „Въпросът е да се проведат консултации, при които американската страна да преосмисли дали случаите са толкова неотложни и основанията за задържане. Трябва да търсим баланса, при който от една страна договорът да продължи да действа като средство за предаване на лица, които наистина са извършили тежки престъпления, но от друга страна да не се превръща в средство за необоснована репресия на български граждани”, заяви Сотир Цацаров, който уточни, че трябва да има диференциация на случаите. „И това трябва да се прави с мисъл, а не с популизъм. Призивите за промяна на договора със САЩ, които чух не от колеги от съдебната система, са чист популизъм”, каза още той.

Преди официалната церемония абсолвентите се снимаха със своите роднини и приятели

Задържат в ареста шофьорката от магистрала „Тракия”

Прокуратурата ще внесе искане в софийския окръжен съд за постоянно задържане под стража на шофьорката, каза главният прокурор. По думите му окончателното решение какъв е бил механизмът на катастрофата ще зависи от експертите. „В момента ние работим с версии, които са на база свидетелски показания и на база всичко онова, което може да се събере като външни доказателства. Но експертното заключение на автотехническата експертиза ще даде механизма на произшествието”, обясни Сотир Цацаров.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

780 бездомници бродят по улиците на страната

Повече от 780 бездомници кръстосват улиците на страната ни, 500 от тях са в столицата. Целогодишно в София работят 3 центъра за временно настаняване, като общият им капацитет е 510 души. Това показа проверка на „Монитор“.

По 250 лева помощ за първолк и тази година

250 лева еднократната помощ за ученици ще бъдат отпуснали на ученици записани в първи клас за учебната 2018/2019 г. Това предвижда проект на постановление на социалното министерство.

Медици от Ловеч пак блокираха пътя София-Варна

Медици от болницата в Ловеч блокираха отново движението по пътя София – Варна. Те са спрели достъпа в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще, предаде БНР.