През април ще е ясно от кои стопани държавата ще купи малки гори. Това съобщи Министерство на земеделието и горите. От там увериха, че до средата на пролетния месец ще приключи работата на комисията по оценяване.

Тя ще извърши преглед на предложенията за съответствие със заложените критериите, оценка на имотите и класиране.
Предложение
След този срок ще бъде направено предложение за закупуване към собствениците. Те ще имат 3 месеца за изповядване на сделките, така че в средата на годината се очаква цялостното приключване на кампанията. Припомняме, че първият етап на процедурата за изкупуването стартира на 1 октомври 2019 г. и приключи на 15 януари 2020 г., когато всъщност приключи приема на заявления за закупуване.
Огромен интерес
Това е втора капания, която Министерство на земеделието, храните и горите провежда за закупуване на лесове от малки собственици като целта е по-добра и системна грижа за тяхното поддържане. Първата беше през 2016 г., когато желаещите са били 1112, а сега са 1715 заявления. Поради огромния интерес, държавата е заделила почти двойно по-висок бюджет от 1 000 000 лв при 600 хил. лв преди четири години.
Двойно
Почти двойно се е увеличил броят на заявленията до Северозападно държавно предприятие – Враца, като от 289 през 2016 г. сега са достигнали 536. Голям е напливът и на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, където броят се е увеличил с над 60% от 118 на 191. С 54% се е увеличил броят на заявленията на територията на Северно централно държавно предприятие - Габрово от 147 през 2016 г. до 226 сега. Близо 50% е и ръстът в Югоизточно държавно предприятие - Сливен – от 266 на 386 заявителя. В Югозападно държавно предприятие - Благоевград подадените заявления сега са 295 при 214 през 2016 г. Най-малко са подадените заявления в Североизточно държавно предприятие - Шумен – 81, при 78 през 2016 г.
Опазване
Целта на закупуването е да се осигури целогодишно поддържането на здравословното състояние на горите и опазването им от посегателства, пожари и неблагоприятни въздействия. На закупуване подлежат малки горски имоти в непосредствена близост до държавни гори, като общият размер на имотите, предложени от един собственик, не може да надхвърля 50 дка. През 2016 г. бяха финализирани сделки за 126 имота с обща площ 1029 дка на обща стойност близо 600 хиляди лева., казаха от МЗХГ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Хартията  се превръща  в органичен въглерод

Правим компост с черупки от яйца

Хартията се превръща в органичен въглерод

 

Компостирането при домашни условия често се счита за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци.

Един търтей  изяжда храна колкото три работнички

Давайте на кравите 2 кг слама дневно

Един търтей изяжда храна колкото три работнички

Характерно за април е преходът в храненето и отглеждането на животните. Необходимо е извеждането им на паша и разходките на открито да се удължат през най-слънчевите дни.

Започваме две седмици преди засаждането

Закаляваме разсада за силни корени

Започваме две седмици преди засаждането

Закаляването е процесът, позволяващ на растението да премине от защитена вътрешна или парникова среда към суровите условия на открито при колебливи пролетни температури, вятър и директно излагане на слънце.