Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата за разграбването от Цветан Василев и компания на КТБ.

 

Дело за няколко милиарда и стотици хиляди разбити човешки съдби. Така най-кратко може да бъде описано разследването срещу българския Мадоф Цветан Василев. Според разследващите близо 4 млрд. лева от източените 5,6 млрд. лв. от КТБ са потънали в най-мащабната финансова пералня, изграждана някога у нас - „Фирмата“ на Цветан Василев. Това става ясно от обобщението на данните, събрани от прокуратурата по мегаделото за аферата. През лятото на 2017 г. обвинителният акт срещу Василев и още 17 души е внесен в деловодството на Специализирания наказателен съд, като документите са събрани в 1360 тома или както наблюдаващият прокурор по делото – шефът на спецобвинението Иван Гешев, ще ги нарече – „малка училищна библиотека“. „Моделът „КТБ“ представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата ни българска история“. Това се подчертава в резюмето на обвинителния акт, което наброява над 150 страници.

От обвинителния акт лъсва страшната истина, че приблизителната реална щета от аферата за държавата и вложителите на трезора е в размер на около 5,6 млрд. лв. Василев ще отговаря, макар и задочно, тъй като три години след гръмването на аферата, той продължава да се крие в съседна Сърбия, по обвинения за над 100 престъпления, извършени от него, докато е бил начело на банката. Най-тежкото от тях, което предвижда наказание от 15 г. затвор, е за организатор и тартор на престъпна група, източила 2,5 млрд. от трезора. Материалите за липсващи още близо 1,5 млрд. лв. пък са отделени в друго от общо 24 досъдебни производства, по които все още се работи в Софийска градска прокуратура. Гешев обаче обяснява на брифинг, че всъщност тези пари са раздадени „в чували и пликчета“.

Друго обвинение, за което банкерът беглец ще отговаря пред Темида, е за кражбата на близо 206 млн. лв. от главната каса на КТБ. Тези пари пък са били ползвани за „лични нужди на Василев“, става ясно още от документите по делото. Според държавното обвинение ОПГ-то, ръководено от Василев, се състояло от още 14 души, сред които трима бивши изпълнителни директори на трезора, ексслужители, както и двама одитори от KPMG, заверявали манипулираните отчети на банката. Пред Темида ще застанат и двама бивши подуправители на БНБ, които са отговаряли за банковия надзор в страната, както и служителка на централната банка, извършила последната ревизия на КТБ.

„Към момента сме кацнали на Луната с дизелов двигател, но не знаем дали ще дишаме. Това е най-голямото дело, влизало някога в съд в българската история. За сравнение – обичайните дела са като операция на апендикс, а това – като присаждане на глава“, обяснява ситуацията наблюдаващият прокурор.

От постановленията става ясно, че милиардите от КТБ най-общо са източвани по 2 начина. Първият е чрез пари в брой, който се оказал и далеч по-бързо, тъй като изобщо не са оформяни документи. Василев разпореждал на подчинените си да му докарат пари, като им заявявал, че има право на това, тъй като е председател на Надзорния съвет на банката и едноличен собственик на “Бромак” ЕООД - компанията, държаща мажоритарен дял в КТБ. Другият начин на източване е по-тромав, но по-сигурен - чрез кредити на кухи фирми, т.нар. бушони. “Целта е да се присвоят пари от КТБ под формата на привиден банков кредит в полза на търговски дружества, които фактически са контролирани от Василев”, твърди прокуратурата. Например - една от крайните цели е увеличаване капитала на “Корабостроителница Русе” ЕАД, за финансиране на “Краун Медия” ЕАД (ТВ 7) или в случай на обслужване и погасяване кредитните задължения към КТБ на дружествата “Акванада” и “Булит 2007” и много други. Главният счетоводител на банката Мария Димова през 2011-2014 г. заедно с Маргарита Петкова, главен касиер, и счетоводителката Борислава Тренева - Кючукова умишлено улеснила присвояването на парите, твърди обвинението. Давани са нареждания за отпускане на големи кредити на фирми, без да се спазят всички изисквания. Една от тях веднъж взела над 10 млн. евро, а друг път - 20,5 млн. евро. Няма данни колко са върнати и дали са обезпечени с нещо. Сред обвиняемите има и двама одитори - Красимир Хаджидинев и Маргарита Голева. Хаджидинев е обвинен в улесняване на шефове в КТБ, уличени в присвояване. Трима от тях са изпълнителни директори. Единият е обвинен, че е улеснил 68 присвоявания, а другият - 69.

Георги Христов, който е бил изпълнителен директор и член на УС на КТБ, е обвинен за 99 престъпления, свързани с присвояване. Става въпрос за одобрени кредити за милиони левове.

Александър Панталеев е даден на съд в качеството му на изпълнителен директор и член на Управителния съвет на КТБ и на прокурист. В постановлението за привличане на обвиняем освен участие в групата на Василев е посочено, че има и 130 случая на присвоявания, свързани най-вече с отпускане на кредити. Повечето вече са излизали в списъците на синдиците. Един от тях например е за 9 млн. евро, отпуснати на ЕООД през март 2011 г.

Георги Зяпков, който е експерт в управление “Кредитиране”, също ще бъде разпитван за отпускането на около 130 кредита. На съд отиват още двама изпълнителни директори, които носели отговорност за раздаваните пари.

Експертът в Дирекция “Мониторинг и администриране на кредитни сделки” Рангел Стойчев също ще отговаря, че е бил член на групата и за одобряване на кредити без необходимите документи в досиетата. Защитата му трябва да обори обвинения за 14 присвоявания.

Кредитният инспектор Елена Инджева е обвинена за едно присвояване, свързано с одобрен кредит за 1,65 млн. лв. без наличието на всички необходими документи, и за участие в организирана група на Василев.

Срещу Светлана Георгиева, експерт в управление “Кредитиране” в КТБ, а от август 2003 г. - главен експерт в дирекция “Анализ и обработка на кредитните сделки”, има 4 обвинения. Според прокуратурата тя одобрила нареждания, пратени по мейла от касиери за усвояване съответно на 3800 евро (равни на 7432 лв.) и 60 000 евро (равни на 117 349,80 лв.). През декември 2013 г. направила същото, но за 10 млн. лв. Те били отпуснати като кредит на фирма в нарушение на предвидената процедура. Сред обвиняемите има още една касиерка, шеф на службата по вътрешен контрол в КТБ. Прокурор Гешев пише обвинителния акт, който ще бъде по-голям от делото срещу Тодор Живков и бивши членове на Политбюро за икономическата катастрофа на България. Екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия се бави и ако той не бъде върнат скоро, процесът ще се води задочно.

Само трима от 18-те обвиняеми за фалита на КТБ - Цветан Гунев, шеф на дирекция “Надзорно наблюдение на кредитните институции” към банковия надзор на БНБ, неговият колега от банковия надзор Румен Симеонов и Славияна Данаилова, шеф на екип в надзорната дирекция на БНБ, не са подведени под отговорност за участие в организирана престъпна група.

Гунев е даден на съд за това, че не е упражнил ефективен контрол, като не е предоставил доклади от проверките на КТБ на управителя на БНБ Иван Искров и на управителния съвет. На 2 февруари 2016 г. мярката му за неотклонение „подписка“ е отменена.

Данаилова е на свобода срещу „подписка“ от 9 април 2015 г., а Симеонов - от 7 април 2015 г. Той е обвинен, че не е изпълнил задължения, регламентирани в Закона за банките. В прокурорското постановление са цитирани членове и алинеи от закона, но конкретни примери няма. Вероятно те ще бъдат описани в обвинителния акт.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.