Отпада легализацията на дипломите на студенти, завършили висше образование както в страните членки на ЕС, така и в САЩ, Канада, Израел, Австралия, Нова Зеланция и други държави по Лисабонската конвенция. Облекчената процедурата ще бъде предложена за гласуване от Министерството на образованието и науката на заседанието на Министерския съвет утре, съобщиха пред „Монитор“ от просветното ведомство. Така на практика ще бъде отменено изискването при искане за признаване на документите да се поставя апостил. Промените ще бъдат направени в Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища. Целта на поправките е да се намали административната тежест за гражданите.

Първа крачка в облекчаването на процедурата беше направена през 2016 година. Тогава беше премахнато изискването за легализация или полагане на апостил върху документите, издадени от университети в страни членки на ЕС. Изменението беше добре посрещнато, но поставяше в неравностойно положение всички останали държави, подписали Конвенцията от Лисабон за признаване на квалификациите, отнасящи се до висшето образование в европейския регион. За тях все още се изискваше легализация.

В същото време всички страни по Конвенцията в голяма степен са уеднаквили съдържанието на дипломите за завършено висше образование и имат ефективно действаща мрежа от Национални информационни центрове за академично признаване и мобилност ENIC-NARIC.

Те поддържат и публично достъпни официални бази данни или регистри за националните системи и институции за висше образование. Там може да бъде проверена легалността на една диплома или издалия я университет. Това е допълнителна предпоставка за промяна на нормативните актове, така че да се отмени изискването за легализация на дипломите за висше образование, издадени от университети в държавите страни по Лисабонската конвенция.


 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паднаха първите слани


Тази сутрин паднаха първите слани за сезона в Родопите, като температурите се снижиха до нула градуса по Целзий, съобщават от Планинската спасителна служба в Пампорово.

Тапа на Капитан Андреево

Километрични са колоните от тежкотоварни камиони на пункта Капитан Андреево за влизане в Турция. Опашки има и от автомобили, чакащи да влязат на територията на югоизточната ни съседка.