Не знаем доколко е успокоило гражданите на Германия съобщението на говорителя на тяхното МВР, че терористът от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България. Но ако се опитват да внушат, че са направили услуга, като са забавили транспорта на този "дружелюбен, мил и незабележим" човек, както го описват техните социални служби, това трябва да предизвика реакция от страна на нашите власти. Най-малкото е повод страната ни да поиска ревизия на договореностите за прием на бежанци от страни членки на ЕС. По-паметливите вероятно не са забравили, че идеята беше всички тези хора да са добре проверени. По резултатите можем да съдим доколко са ефективни проверките – ако изобщо ги е имало.

Преди години имаше примамливо предложение дълбоко в недрата на Стара планина, (там, където се намира единия от трите световно признати наши биосферни резервати), да бъде изградено депо за европейски ядрени отпадъци. То нямало по никакъв начин да застраши населението, нито да наруши екологичното разнообразие, се твърдеше в офертата, която за щастие не бе приета. Ще кажем направо - минал е повече от четвърт век от времето, когато еднолично се вземаха решения и можеше да се скрие за известно време, че Чернобилския облак е над страната ни. България не може да се превърне в депо или затвор за джихадисти.

Обидно е да се правят такива изявления. Най-малкото, защото като външна граница на Европа почти нищо не получава за опазването й. И е принудена да се грижи за безопасността със собствени средства.

И това не е единственият извод. Добре е нашето МВР, вместо непрекъснато да се хвали, че прави всичко за сигурността на гражданите и че в момента няма заплахи, да следи внимателно кой влиза на територията. И при най-малкото подозрение да не допуска потенциалните престъпници.Този човек се оказва с регистрация в България и е напълно резонен въпросът как се е стигнало дотам да се разхожда на воля из целия континент. Също така политическата ни класа, вместо да използва изявлението за спекулации с националистически отенък, е добре да положи достатъчни усилия, че европейските политици да спрат да гледат на страната ни като задния двор на континента.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.