1700 българи чакат на опашка за болница

1700 българи чакат на опашка за болница

Премиерът Борисов нареди плановите операции да започнат

  • Приемът стартира в понеделник, всички ще минават през антигенен тест

Над 1700 българи са записани в Националната листа за планов прием, пише "Телеграф". Близо три месеца болниците не поемат планирани пациенти, а единствено спешни и неотложни случаи. От понеделник обаче приемът ще бъде възобновен.

До това решение се стигна вчера по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха здравният министър проф. Костадин Ангелов и членове на Националния оперативен щаб. „Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега при тези данни не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Бойко Борисов. Здравният министър още днес трябва да издаде заповед за възобновяване на плановия прием и плановите операции. По време на редовния брифинг в Министерски съвет той обяви, че всеки пациент, който трябва да бъде хоспитализиран, ще минава през антигенен тест, който ще се прави на място в съответната болница. „Ще изискваме отрицателен резултат от всеки гражданин, като тестването ще бъде безплатно“, посочи министър Ангелов.


Отложени

Броят на записаните в Националната листа за планов прием не е изчерпателен и не включва всички пациенти, които чакат ред за процедури. Освен това в списъка, публикуван на сайта на НЗОК, са включени хората с онкологични заболявания, чието лечение никога не е било преустановявано, както и бременните жени, които също са с непрекъснат достъп до болнична помощ. За сметка на това обаче стотици пациенти, които са насочени за оперативни интервенции, изобщо нямат планирана дата и не са част от листата. В нея са включени чакащи от едва 26 лечебни заведения на територията на страната. Отложените процедури са за състояния и заболявания, които не поставят в пряка опасност здравето и живота на хората и подлежат на отлагане във времето.


Пътеки

Така например в списъка с чакащи често попадат пациенти, които трябва да бъдат приети в болница по амбулаторни процедури 19 и 21 – оперативно отстраняване на катаракта и оперативни интервенции върху окото и придатъците му със среден обем и сложност. Гинекологичните интервенции също са сред отложените във времето, като процедурите по КП 163 за оперативни интервенции чрез долен достъп за отстраняване на болестни изменения или инвазивно изследване на женските полови органи. Друга клинична пътека, за която пациентките чакат на опашка, е 194 за оперативни интервенции върху гърда с локална ексцизия и биопсия. В листата за планов прием са записани и пациенти, които трябва да бъдат подложени на оперативни процедури върху панкреас или черен дроб, тънки и дебели черва, както и при хернии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.