17 проекта за облагородяване на междублокови пространства са получени във варненския жилищен район „Владислав Варненчик“. От тях 3 вече са със сключени договори да получаването на до 5000 лв. безвъзмездна помощ за озеленяване и благоустрояване.

Това са бл. 219, вх. 3, бл. 212, вх. 5 и бл. 205, вх. 3, съобщи кметът на района Николай Костадинов. 5 са етажните собствености в район „Младост“, които са предприели мерки за кандидатстване за финансиране. В район „Аспарухово“ са проведени 4 общи събрания с присъствие на представител на районното кметство, на които са обсъдени проектите за облагородяване. Още толкова са насрочени за следващите дни. В район „Приморски“ предстои 2 етажни собствености да обсъдят проектите си с представители на районната администрация.

Инициативата за облагородяване на междублоковите пространства стана възможна след приемането на общинска наредба, инициирана от  кмета на Варна Иван Портних, която бе приета от Общинския съвет.

Целта бе повишаване качеството на живот в отделните райони на общината, чрез ремонт и обновяване на зелените площи, стимулиране на гражданското участие в инициативи за озеленяване, насърчаване на доброволчеството и превантивен ефект по отношение на посегателствата върху общинско имущество.

Право на кандидатстване с едно проектно предложение има всяка етажна собственост, регистрирана по реда на чл. 44 от ЗУЕС на територията на община Варна. Не се финансират проекти, разработени от етажни собствености, които са подпомагани за същия проект или не са изпълнили условията при предходно финансиране. Проектните предложения се регистрират не по-късно от 30 септември на календарната година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 340 певци, музиканти и танцьори в надпревара за наградите на „Фолклорен изгрев“ във Варна

Най-голямата досега пъстра среща на фолклорни колективи и солисти на сцената на фестивала „Фолклорен изгрев“ ще събере във Варна 340 участници – групи, ансамбли и индивидуални изпълнители, които ще се надпреварват да спечелят сърцата на публиката и наградите на феста.

Кола помете трима души на спирка във Варна

21-годишен помете с автомобила си трима души на автобусна спирка във Варна. Инцидентът стана около 7.30 ч. тази сутрин на спирка „Тракия” на бул. „Владислав Варненчик", съобщи БГНЕС.