17 пункта на тола не отчитали купените е-винетки

17 пункта на тола не отчитали купените е-винетки

В следващите 3 месеца пътното ведомство ще ги наблюдава за проблеми

17 пункта на толсистемата не отчитали купените от шофьорите е-винетки в продължение на определен период от време, който на места е достигал до 30 минути. Информацията бе потвърдена в отговор на въпроси на „Монитор“ за проблема.

От толсистемата обаче

не дадоха информация къде точно се намират въпросните пунктове

В сряда сутринта в ефира на Нова тв проф. Олег Асенов, който е член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), обясни, че в пунктовете се е появил проблем в отчитането на заплатената винетка, който е отстранен. Оказва се, че вместо стикерът да започне да действа от момента на закупуването, това е ставало 30 минути по-късно, като по този начин са ощетявани потребителите, които реално разполагат с по-малко време за ползване на пътната инфраструктура. Асенов каза, че повечето проблеми са отстранени, но съветва хората, след като си закупят винетка, да проверят в сайта на БГТОЛ дали е активна. „По принцип в повечето пунктове в страната стикерът се активира в рамките на 5 минути от часа на закупуване“, посочи Асенов.

В последните седмици станаха известни немалко случаи, че шофьори си купуват винетки и


15-20 минути след това ги снимат с камерите на БГТОЛ и им съставят е-фишове


Сред другите сигнали са за издаване на винетки с грешни данни, което донесло над 700 лева глоби на шофьор, който платил за лек автомобил, но се оказало, че стикерът е за ремарке. За „Монитор“ от толсистемата информираха, че при констатиране на случаи на закъсняло валидиране на винетките до момента те са решени в полза на потребителите и няма санкционирани шофьори.

През следващите три месеца пунктовете ще бъдат под постоянно наблюдение и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на договора между националния доставчик на услуги и партньора.

От началото на 2020 г. досега са наложени 72 931 санкции за неплатена пътна такса - тол и е-винетка, в това число платени компенсаторни такси, издадени наказателни постановления и издадени електронни фишове. За сравнение за същия период са продадени над 4,2 млн. електронни винетки.Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.