17% от къщите за гости финансирани от ЕС били проверени

17% от къщите за гости финансирани от ЕС били проверени

44 на сто от субсидиите по селската програма са за чувствителните сектори в земеделието

Извършени 122 проверки, което е над 17% от всички, а изискването е това да се прави за от 1% от 5% всички за гости, финансирани с евросредства. Това каза в ефира на Нова телевизия земеделският министър Румен Порожанов.

„На 63 от тях са направени финансови корекции, като на 32 от тях е поискано финансово възстановяване в размер на над 8,4 млн. лв., а общо финансовите корекции са за близо 10 милиона”, уточни министърът и припомни, че максималната субсидия е левовата равностойност на 200 хил. евро.

Той припомни за публикуването през 2016 г. на страницата на ДФ „Земеделие” на информация къде се намират всички къщи за гости финансирани по ПРСР, за да могат да бъдат посещавани от българските граждани. „Ясното послание бе, там където има отказ и те не се използват по предназначение - да получаваме сигнали. Контролът се извършва от „Разплащателна агенция”. След 2016 г. имаше много сигнали”, добави министърът.

За къщата в Сандански на подалия оставка икономически зам.-министър Александър Манолев Порожанов обясни, че е била проверена на място и цялата документация по проекта, включително са били правени замервания. „След това не е правена проверка дали се ползва по предназначение, защото сигналът за това е от скоро”, уточни земеделският министър. По думите му, всеки такъв проект трябва да има бизнес план и ако той не се изпълнява над 50% се налагат финансови корекции, които се плащат от получателите на субсидията. Той призна, че по тази подмярка не е правен анализ колко пари са влезли в хазната от данъци платени от бизнеса с къщи с за гости.

По думите му, не е възможно да се проверяват всички, защото бенефициентите на „Разплащателна агенция” са десетки хиляди, както по директните плащания, така и по ПРСР. За това се прави и анализ на риска. Когато има сигнал винаги се прави проверка”, добави Порожанов и добави, че заради проблемите с къщите за гости в настоящия програмен период досега не са отпускани субсидии за изграждане на къщи за гости, въпреки големия интерес и многото подготвени проекти.

Във връзка с поредния протест днес на биопроизводителите, към който ще се присъединят и оващарите и зеленчукарите Румен Порожанов каза, че няма да си подава оставката, която бе поискана от фермерите. Чавдар Маринов, председател на Асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци каза пред Нова, че 86% от земеделските субсидии у нас отиват в джобовете на 4 на сто от бенефициентите. По думите му, за това и нашите магазини са пълни с продукция от чужбина, а българските плодове и зеленчуци ще влязат в червената книга. „Ние сме незащитени и това недопустимо. Настояваме за спешна промяна и реформа”, каза браншовикът. Милен Стоянов от Асоциацията на биопроизводителите обвини министъра за допуснат хаос в биоземеделието.

В отговор Порожанов поясни, че единния пазар на ЕС е конкурентен. „Проблемите ги имаше в биоземеделието и преди екипа ми да встъпи в длъжност през 2017 г. и от тогава започнаха да се отнемат лицензи, както на контролиращи лица, така и на биологични производители, които не отговарят на изискванията. Те имат бележки към мерките, но е една от тях е намаляване на броя на пробите, но това носи риск за потребителите на биопродукти”, уточни той. По думите м,в производството на плодове и зеленчуци, независимо дали е био или друго, се получават между 5 и 8 различни субсидии по различни схеми. При плодовете се получават между 250 и 420 лв. за декар, а зърнопроизводителите - под 40 лв./дка. При плодовете и зеленчуците има и други нотифицирани схеми, като едната от тях е за пръсканията на през пролетта и есента. При картофите се дават по 85 лв. за декар да борба срещу една от болестите по тях. Сега ще решим и за доматите. Това, което се прави е в рамките на лимита по закона за държавния бюджет. Парите от хазната се изразходват с предимство за чувствителните сектори - плодове и зеленчуци, животновъдство и биоземеделие. По ПРСР средствата приоритетно отиват също в тези сектори. За 44% от проектите там има субсидия от 560 млн. лв., които ще се увеличат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.