0

С едемнадесет пълнометражни заглавия включва конкурсната програма на 36-ото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“, който ще се състои от 27 септември до 4 октомври във Варна.

Седемнадесет пълнометражни заглавия включва конкурсната програма на 36-ото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“, който ще се състои от 27 септември до 4 октомври във Варна.

Сред тях има както вече популярни и награждавани по света и у нас кинотворби като „Ага“, „Безкрайната градина“, „8 минути и 19 секунди“, „Възвишение“, „Смартфонът беглец“, „Нокаут, или всичко, което тя написа“, „Привличане“ и др., така и абсолютни премиери за нашия и международния екран.

Един от най-дългоочакваните участници в конкурса е новият филм на режисьора Петър Попзлатев „Разруха“ (30 септември, 20 ч.) по едноименния отдавна вече култов роман на Владимир Зарев, превърнал се в

Библия на българския преход

Сценарист на киноверсията е проф. Станислав Семерджиев. В главната роля е певецът Руши Видинлиев, а в неговата компания са Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева, Валентин Ганев. Според сюжета на творбата писателят Мартин Сестримски и офицерът от ДС Боян Тилев се познават отдавна, а Мартин е предал на Боян една специална папка с дългосрочни последици, които писателят се опитва да преодолее. Във вихъра на промените след свалянето на Тодор Живков заварената дъщеря на Тилев – Невена, млада жена с неясна двойна идентичност, дава нова насока на отношенията им. Мартин се опитва да се помири с миналото си с нейна помощ, а Тилев забогатява все повече от сенчести сделки. Накрая двамата ще стигнат до истината за своето минало.

„Живи комини“ на Радослав Спасов (29 септември 20 ч.) с Ивайло Христов, Валентин Ганев, Никола Додов, Ники Урумов и др. разказва за столични интелектуалци, заселили се в старинните къщи на планинско село. След смъртта на един от тях, бохем и шегаджия, скръбната церемония неусетно прераства във веселие...

Героинята в „Ирина“ на режисьорката Надежда Косева (1 октомври, 20 ч.) с участието на Мартина Апостолова, Ирини Жамбонас, Христо Ушев, Касиел Ноа Ашер и др., живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът й е осакатен в злополука, а тя е уволнена от работа, За да спаси семейството си, решава да стане сурогатна майка, покрай което ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш.

Новият филм на Киран Коларов „Мълчанието на сестра ми“ (30 септември, 18 ч.) с Никола Георгиев, Каталин Старейшинска, Ованес Торосян, Деян Донков и дъщерята на режисьора работещата основно във Франция актриса Фани Коларова е за трагичните и в същото време забавни

събития в семейство, изоставено от бащата

от когото е останала само колекция от пеперуди – „доказателство“ за безбройните женски сърца, които е завладял.

„Далеч от брега“ на Костадин Бонев с Пенко Господинов, Йоана Буковска-Давидова, Стефан Вълдобрев, Жорета Николова и др., проследява съдбата на талантлив театрален режисьор, прогонен от столицата в малък провинциален театър, където иска да постави пиеса, обсебила мислите му. В нея се говори за хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Постепенно кошмарите от пиесата започват да се пренасят и в живота на трупата…

„Кораб в стая“ на Любомир Младенов с Цветан Алексиев в главната роля е за известен фотограф, изгубил вдъхновението си, а „Преглед на вътрешните пространства“ на Мaксим Генчев, в който в главната мъжка роля е самият той, разказва за драматична любов и...предчувствие за убийство. „Трансгресия“ на Вал Тодоров с музиканта Росен Пенчев в центъра на събитията и покойния Стефан Щерев-Чечо е за необичайната връзка на младо момиче със застаряващ рокаджия.

В късометражния конкурс се състезават 22 кратки филма, предимно на млади режисьори, но в някои от тях зрителите ще видят известни актьорски лица - Деян Донков, Стефан Денолюбов, Меглена Караламбова, Слава Рачева, Маргита Гошева, Ивайло Христов, Валентин Ганев, Орлин Павлов, Свежен Младенов, Камен Воденичаров, Яна Маринова, Иван Юруков, Ованес Торосян, Стефка Янорова и др.