Не е тайна, че от години бизнесът с гробове е доста печеливша дейност. Толкова, че явно някои са перифразирали една позната максима и за тях е в сила правилото, че пътят към вечността е осеян с добри намерения. Както се казва - човек веднъж се ражда и веднъж умира. Затова трябва да бъде посрещнат и изпратен подобаващо. Жалкото е, че с това се спекулира и вече дори селски кметове дерат с рушвети близки на покойници, за да ги уредят с по-добро гробно място. Сумите вървят от 30 до 50 лева, а срамната търговия се вихри в пълна права. И как няма да е така, особено по малките селца. В провинцията хората рядко намират сили да възроптаят срещу неправдите. Още повече пък в момента на мъка, когато си загубил близък човек. Едва ли ще се пазариш, когато става дума за последното място на любим човек. Особено когато някой срещу теб се опита да разчовърка съвестта ти и да те попита “Ама искаш да го запъприм в тясното между два гроба ли, вместо да си има хубаво място човекът?“. И ти, поглеждайки свенливо, едва ли ще смееш да откажеш, нали всичко е в името на доброто.

Тази срамна търговия обаче се върти от години, като се има предвид липсата на места в гробищата. Това е проблем в цялата страна, а бизнесът със смърт ще процъфтява тепърва. Наскоро справка показа, че криза за гробове има в пет областни града в страната. Затова общинските управи търсят спешно алтернативи за решение на проблема.

Ако трябва да бъдем честни, понякога търговията със смърт започва още от болницата, ако човекът е издъхнал там. Отдавна е ясно, че погребалните агенции буквално водят война помежду си за всяко тяло и затова си търсят посредници дори сред санитарите. И като имаме предвид скъпите тарифи и липсата на места за гробове, не случайно напоследък старите хора казват, че на днешно време не е добре нито да се раждаш, нито да умираш. Ако не вярвате, направете си справка за цените - за съхранение в хладилна камера, за транспортиране на покойника, за некролози, венец и какво ли още не. Та само справка в регистъра за гробни места е 6 лева. В същото време възрастните хора често се шегуват, че проблемите на всички се решават много бързо - при два на два квадрата, и то под земята. Излиза обаче, че това ще са най-скъпите два квадрата по пътя ни към вечността. За някои може да е дори смешно, за други - недопустимо. По-страшното е как оценяваме живота и смъртта. Размиват ни се и понятия като добро и зло. Те вече не са морални категории, а повод за пълнене на джоба. И то с доста дебели пачки. Нали човек веднъж се ражда и веднъж умира. А дали спекулираш с болката на хората, е друга тема.

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.