Откриването на регионалното депо за отпадъци е още една стъпка към подобряване живота на гражданите, защото правилното третиране на отпадъците е един от основните приоритети на МОСВ и на европейската политика и е пряко свързан със здравето и с качеството на живот. Това заяви екоминистърът Нено Димов  в Пазарджик, който заедно с кмета на общината Тодор Попов и изпълнителния директор на ПУДООС Ренета Колева прерязаха лентата на новото регионално депо за неопасни отпадъци. То се простира върху площ от 145 504 кв.м и се намира в землището на село Алеко Константиново в съседство с досегашното сметище, което години наред обгазяваше местните хора. С отварянето на Регионалното депо още един район – Пазарджишкият, е с регионална система за третиране на отпадъци.Тази поредна стъпка, финансирана от МОСВ чрез един от двата основни инструмента, с които разполагаме – ПУДООС, е изцяло българска инвестиция. Чрез двата си инструмента -ПУДООС и Оперативна програма „Околна среда“, МОСВ ще продължи активно да финансира местната власт, защото това е начинът гражданите да усетят реално грижата на държавата, каза Димов. Министърът допълни, че инвестицията е в размер на 15, 8 млн.лв., а новата придобивка ще обслужва 250 000 жители в региона. По този начин 10 стари сметища ще бъдат изтеглени от употреба, защото се решава един вторичен проблем, свързан с наказателната процедура срещу България за 113 стари сметища. С днешните десет  96 от старите сметища вече ще бъдат изведени и остават едни 17, с които трябва да се справим до края на годината, обясни Нено Димов и допълни, че Министерство на околната среда и водите е убедено, че ще постигне този резултат. В скоро време се очаква да започне и същинската дейност на избраната фирма, която ще извозва и доставя отпадъците на новото сметище. Дотогава ще продължим да ползваме сегашното място за сметонатрупване, обясни пазарджишкият кмет Тодор Попов, който се извини отново на жителите на селата Капитан Димитриево, Алеко Константиново и Главиница, които са най-потърпевши от дима на досегашното сметище. Строителството на Клетка 1 започна през октомври 2015 г. Депото ще ползват 9 от 11-те общини в региона – Пазарджик, Пещера, Белово, Лесичово, Брацигово, Септември, Батак, Велинград и Ракитово, чиито сметища, които са в наказателна процедура от съда на ЕС, се закриват. Предстои изграждането на втора клетка, инсталации за рециклиране и компостиране. Едновременно с това започва рекултивацията на досегашното сметище в Пазарджик.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мостовете в Пиринско са за ремонт

Мостовете в Благоевградска област са за ремонт, но той не е спешен, обясниха от Агенция „Пътна инфраструктура“. „Това не означава, че мостовете са опасни, просто се нуждаят от ремонт, като проблемът е предимно в плочите на съоръженията”, каза специалист на Пътната агенция.