167 наши работници във Франция измамени и тормозени от трафиканти на хора

167 наши работници във Франция измамени и тормозени от трафиканти на хора

167 български работници са били измамени и торчмозени от трафиканти на хора в канала между България и Франция разбит при едновременните действията по разследването на българските и френските правоохранителни органи. Подробности около проведената на 17 септември т.г. операция оповестиха ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, комисар Людмил Попов - началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП, и наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

На територията на Франция са задържани трима български и един френски гражданин, посочи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Според събраната информация българите организирали трафика на работници от страната в района на град Лион. Българските работници – предимно малоимотни и малограмотни хора, били набирани главно от областите Търговищка, Бургаска, Шуменска, след което им „поднасяни“ за подпис договори с българското дружество на чужд език, без да разбират съдържанието, но с обещанието да получават между 60 и 80 евро на ден. Във Франция хората били транспортирани с нелицензиран превоз, за логистиката – настаняване на хората и намиране на френски работодатели, отговарял френският гражданин. Работниците попадали буквално в палаткови лагери и живеели в крайно мизерни условия.

Обещаното заплащане не се случвало, получавали средства, колкото да съществуват, нямали и такива, за да се приберат в страната. В хода на операцията, при четирима различни работодатели, са установени общо 167 работници, наети за сезонна селскостопанска работа. Според данните до момента групата е действала под прикритието на легален бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги „командировало“ във Франция. Така френският работодател плащал възнагражденията на работниците на българската фирма по банков път и огромна част от полагащото се на работниците бивала присвоявана от престъпната група, която инвестирала приходите в недвижими имоти и търговска дейност и във Франция.

В хода на разследването на българска територия е установено, че офисът на българското дружество е регистриран на адрес, на който се намира празен незастроен парцел. При претърсването в дома на участниците в групата са намерени и иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, и в частност - за големи парични суми, за дарения между участниците в групата (от порядъка на 40 000 евро), декларации за значителни лични спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за купуване на големи количества алкохол и цигари.

Преди да започне разследването в ГДБОП са постъпвали много сигнали от различни хора, които са ходили да работят сезонна работа, не са получавали възнаграждения или са получавали по-малки възнаграждения, поясни комисар Попов. По думите му българските колеги, които бяха на място с френските служители, откриха множество бусове, с които са транспортирани незаконно работниците. Досъдебното производство по случая е образувано у нас през месец май т.г., а в хода на предприетите действия ГДБОП, е получила потвърждение, че въпросната група действа на територията на Франция и България, уточни прокурор Деянова. Ръководителят на Специализираната прокуратура съобщи, че Евроджъст даде заслужена оценка на резултатите от проведената операция - в резултат на екипните действия е разбит един от най-големите канали за трафик на хора с цел трудова експлоатация на територията на Европа.

Разследването във Франция се води за нелегална трудова дейност, трафик на хора, организирана престъпна група и изпиране на пари. Българското разследване е за изпиране на пари в резултат на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.