Снимки

Без какъвто и да е дебат депутатите отхвърлиха окончателно въвеждането на данък „уикенд”. Това стана с гласуването на второ четене в Народното събрание на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане. Те предвиждаха за фирмените джипове, яхти и самолети държавата да възстановява до 70 на сто от ДДС-то, ако те се ползват и за лични нужди от собственика на фирмата, негови роднини и приятели, или от служителите му. За автомобилите с до 5 места на стойност над 5000 лв. и за фирмените имоти също се предвиждаше да се възстановява по-нисък процент на ДДС. Точният процент обаче щеше да се определя по специална методика, която отчита в каква степен активите се ползват за нуждите на бизнеса и в каква степен – за лични нужди.

Освен данък „уикенд”, отново без дебат, парламентът отхвърли и въвеждането на данък „градина”. Той пък предвиждаше нивите, които се намират в строителните граници на населените места да се облагат с имотен данък, ако все още се водят земеделски земи.

Отхвърлянето на двата нови налога не е изненада, тъй като миналата седмица против въвеждането им гласуваха единодушно депутатите от водещата комисия по законопроекта – бюджетната.

Парламентът прие още таванът на разплащанията в кеш да бъде намален от сегашните 15 000 лв. на 10 000 лв. Министерството на финансите предлагаше той да падне до 5000 лв., но между първо и по предложение на РБ бюджетната комисия прие по-плавно смъкване на прага.

По-сериозен дебат по време на гласуването на промените в закона предизвика единствено предложението на РБ да се въведе 5-процентно облекчение за физическите лица, които даряват средства за лечение на деца. Първоначално предложението беше прието от Народното събрание, но след прегласуване по искане на ГЕРБ, то беше отхвърлено.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова се обяви за даренията за деца, но обясни, че ако предложението на РБ бъде прието, ще се отвори врата за злоупотреби. Стоянова посочи, че и в момента има случаи на злоупотреби от хора от малцинствата. Става въпрос за случаите за умишлено инвалидизиране на деца.

От вносителите защитиха предложенията си с мотива, че така се стимулират личните дарения за болни деца. Както и че по този начин се премахва субективното решение на институциите лечението на кое дете да се финансира. Предложението се подкрепи и Патриотичния фронт.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане влизат в сила от 1 януари 2016 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.