1637 км републикански пътища ремонтирани с пари от хазната и 432 км от еврофондовете

1637 км републикански пътища ремонтирани с пари от хазната и 432 км от еврофондовете

1637 км републикански пътища ремонтирани с пари от хазната и 432 км от еврофондовете. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на питане от народни представители за политиката на министерството относно реконструкцията, рехабилитацията и поддръжката на републиканската пътна мрежа.

В периода май 2017 - октомври 2020 г. МРРБ е положило усилия и е осигурило значителен финансов ресурс както от държавния бюджет, така и чрез програмите на Европейския съюз за рехабилитацията и поддържането на републиканската пътна мрежа, която е 20 хил. км.

Регионалният министър уточни, че през този период осигурените средства за поддръжка на пътна инфраструктура са над 488 млн. лв. Близо 1,3 млрд. лв. от държавния бюджет са средствата за ремонт на пътища и съоръжения. 31 млн. лв. са целеви за обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления.


По ОПРР 2014-2020 са сключени 31 договора за финансиране рехабилитацията


на пътни отсечки с обща дължина 552 км. Предоставената безвъзмездна финансова помощ е 396,3 млн. лв., съобщи още регионалният министър.

Общо 146 км пътища са рехабилитирани или в процес на рехабилитация или строителство с финансиране от програмите за трансгранично сътрудничество.

В периода 2017 - 2020 г. ремонтираните участъци със средства от държавния бюджет са 1637,883, а от фондове на ЕС - 432,322 км, отчете министърът.

Напълно


завършени са ремотите на 10 виадукта на магистралите „Тракия“ и „Хемус“.


В процес на изпълнение са още 18 съоръжения. Отделно се изпълняват дейности като ремонт на лявата тръба на тунел „Витиня“, а десните тръби на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ са ремонтирани през 2018 г. като са приведени в съответствие с всички европейски изисквания, коментира още министърът.

Аврамова информира, че ремонтираните по Програма „Основен ремонт“ на АПИ съоръжения са 7 в областите Варна, Перник, Враца, Бургас и Сливен. 62 големи съоръжения са ремонтирани и 2 нови са изградени със средства по ОПРР 2014-2020 г.

Чрез Агенция „Пътна инфраструктура“ осигурените средства се разпределят за подготовка и реализация на проекти за ремонт на пътни участъци и съоръжения, както и за текущо поддържане на пътищата, включително превантивни дейности, ремонт при аварийни ситуации, зимно поддържане, подмяна на знаци, маркировка и ограничителни системи.

Като министър на регионалното развитие и благоустройство мой водещ


приоритет е повишаване именно на качеството


при извършване на строителни работи, вследствие на което активно работим, съвместно с народните представители, за изменение на нормативната база в тази посока, подчерта Аврамова. Тя напомни, че за разглеждане в Народното събрание са внесени промени и в Закона за устройство на територията, които са в посока завишаване контрола върху строителството. През 2019 г. бяха направени промени и в гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. Гаранционният срок при реконструкция и основен ремонт на републикански пътища е увеличен от 2 на 3 години. Увеличени бяха и гаранционните срокове при строителството на магистралите, първокласни, второкласни и третокласни пътища.

Важен акцент в политиката на министерството е пътната безопасност – ремонтът и рехабилитацията на отсечки от републиканската пътна мрежа водят до намаляване на предпоставките за пътни инциденти, каза още тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.