Снимки

Данъчните нарушения по Южното Черноморие през юни и юли са три пъти по-малко в сравнение с установените през същите два месеца на миналата година, а оборотите на търговските обекти отбелязват сериозен ръст. Данните за юни сочет, че абсолютни рекордьори са Несебър и Синеморец с ръст от близо 50 на сто. С 19 % са се увеличили оборотите в Царево и Свети Влас, 16 %  в Приморско, а с 14 и 12% ръст са съответно Созопол и Черноморец. В най-големия черноморски курорт на България – Слънчев бряг, оборотите са съотносими с миналогодишните, като ръстът е малко над 3%. В областния център Бургас оборотите са нараснали с 9 на сто в сравнение с юни миналото лято. 
От териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас коментираха анализа на оборотите като знак за ефективност на активните контролни действия и променено поведение в посока доброволно спазване на данъчните и осигурителни закони от страна на задължените лица. За осветляването на оборотите и промяна на поведението на търговците към реално отчитане и деклариране на приходите е допринесла и крайната, но дисциплинираща мярка, запечатване на търговски обект при неиздаване на касова бележка, коментираха от НАП Бургас.  
През месец юли по Южното Черноморие са извършени 1 577 проверки, при които са установени 233 нарушения. Мярката запечатване е била приложена към 64 обекта, сред които заведения, магазини, хотели, къщи за гости и атракциони. Един от последните запечатани обекти е заведение, намиращо се в центъра на град Бургас. Обходните патрули на НАП Бургас са посетили 2079 търговски обекта. Най-голям брой съвместни контролни действия – 232, са били извършени заедно с органите на МВР. Бургаските данъчни продължават непрекъснатия мониторинг чрез дистанционната връзка на фискалните устройства с НАП и на над 200 високооборотни обекта. Под непрекъснато наблюдение са и тези, които през активния летен сезон са сменили собствениците си. 
От НАП Бургас съобщават и за повишена гражданска активност по отношение на подаване на сигнали за данъчни нарушения. Само за месец юли са постъпили 74, като проверките в почти всички случаи са завършили с установяване на нарушения – най-вече за неиздаване на фискални бонове.  Граждани са сигнализирали и за цели  улици, райони и туристически зони с концентрация на търговски обекти по Черноморието, които не отчитат приходи от продажби. 
Проверени са и 75 хотела и къщи за гости, като 9 от проверките са установили различни нарушения на данъчното законодателство. Засиленият контрол ще продължи през целия активен летен туристически сезон, като НАП Бургас получава и информация от Черноморските общини, на базата на която извършва допълнителни проверки на апарт хотели и места за настаняване, добавят още от приходното ведомство в морския град. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.

С А1 Europe&Balkan българите в Сърбия и Македония говорят с 60% повече

Клиентите на А1, които пътуват до Сърбия и Македония, провеждат с 60% повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan. Средното месечно потреблението на мобилен трафик в двете ни съседни държави пък се е повишило над 7 пъти.

Евростат: Младите фермери у нас и в Европа са малцинство

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.