Снимки

Следващата мисия на НАСА до Марс е все още във фаза на монтаж и изпитвания, насрочена за изстрелване през юли 2020 година. Агенцията вече разкри целите мисията и кои инструменти ще използва, като сега определи, къде ще кацне марсохода. НАСА разкри три потенциални места за кацане на Марс, североизточен Сиртис, кратера Йезеро и хълмовете Колумбия.

 

Стартирйки скоро след като Curiosity се приземи на повърхността на Червената планета през 2012 г., марсохода за Марс 2020 г. ще бъде изграден базирайки се на дизайна и откритията на своя предшественик. Основната мисия на марсохода е насочена към установяването на това дали на Марс е съществувал живот в миналото и дали би могъл да съществува в бъдеще. За тази цел, мисията ще проведе геоложки изследвания в търсене на останки от древни марсиански микроби, ще изследва годна ли е за обитаване планета за хора в бъдещи мисии, да открие ресурси, от които хората изследователи биха могли да се възползват, както и да се избегнат потенциалните опасности.

Избора на правилното място за кацане, при цяла планета за проучване, е от решаващо значение за успеха на мисията. Мястото трябва да позволява марсохода спокойно да кацне надолу и да се движи около, но трябва да отговарят и на някои важни геоложки критерии. Важни са следи от течна вода, както наличието на различни скали и почви, тъй като някои могат да запазят признаци на живот по-дълго, отколкото други.

С оглед на тези цели, НАСА определи трите най-подходящи за кацане места.

Хълмовете Колумбия (Columbia Hills)

Ако марсохода за Марс 2020 посети тази част на кратера Гусев, той може да срещне своя предшественик, марсохода Spirit, който се приземи наблизо през 2004 г. и агенцията изгуби връзка през 2010 г. Въпреки, че голяма част от кратера бе доказано, че е суха, едно от най-големите открития на Spirit бе, че хълмовете Колумбия е вероятно някога са били дом на топли минерални извори. Това, плюс факта, че теренът вече е доказано подходящ за марсоход, го прави добро място за изследване по-дълбоко в миналото на Марс.

Кратер Йезеро (Jezero Crater)

Това място изглежда, че има мокра и дива история. Смята се, че в миналото кратера е бил пълен с вода, после е пресъхнал, след което отново се е напълнил, предоставяйки достатъчно време на живота да се премести. Дебел слой глина във и около кратера е обещаващ знак, защото обикновено се образува само при наличието на вода и добре запазва признаците на живот..

Североизточен Сиртис (Northeast Syrtis)

Сравнително близо до кратера Йезеро, североизточен Сиртис може някога да е бил буквално изпълнен с микроби. Животът обича вулканичните райони, като излъчвана подземна топлината може да разтопи леда на повърхността и образува горещи извори. Слоестия терен е подходящ за геоложко проучване и може да помогне за изграждането на жива картина от по-ранен период на Марс.

Все още, НАСА не е посочила, кое точно място ще избере за кацане.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Измервателна ролетка с дисплей

Rollova измерва дължина

Измервателна ролетка с дисплей

В наши дни, всичко е повлияно от технологиите, включително измервателната ролетка. Rollova, е цифрова измервателна джаджа с OLED дисплей, която трябва само да се плъзне по повърхността или ръба, за да измери дължината им.

Технология предпазва незрящите от препятствия

WeWALK е съвременен бял бастун

Технология предпазва незрящите от препятствия

Белият бастун, с който потупват по земята, хората със зрителни нарушения е от голяма помощ за тях, но съществува ли възможност за подобряването му? Младите предприемачи от турската Young Guru Academy (YGA), изглежда, мислят точно така, и затова в партньорство с фирмата за електроника Vestel са създали високотехнологичния интелигентен бастун WeWALK.

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Personal Mover Concept оптимизира работния процес

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Автомобилните фабрики представляват огромни помещения, изискващи работниците да изминават големи разстояния, докато извършват работата си. В фабриките на BMW, някои служители може да изминат до 12 км на ден, често пренасяйки различни части. Компанията проучва нов подход към мобилността на работното място, разработвайки персонално превозно средство, подобно на Segway, което позволява на служителите да се придвижват в завода.