Унгарската рецепта за справяне със спекуланта: НПО-тата на Сорос с декларации  чии интереси обслужват
3

Подават ги при доход от над 16 500 евро годишно от чужбина

Унгарската рецепта за справяне със спекуланта: НПО-тата на Сорос с декларации чии интереси обслужват

Условие за езиков ценз спира притока на кадри към люпилнята му в Будапеща

Декларации, в които всички НПО-та с годишен доход над 16 500 евро от чужбина ще посочват чии интереси обслужват, въвежда правителството в Унгария. Мярката е част от законов пакет с реформи, целящи изваждането на светло на дейността на организациите, финансирани от милиардера спекулант Джордж Сорос. Пред Агенция Монитор председателят на най-влиятелната организация в страната - Граждански форум за единство Ласло Чизмадя (интервю с него четете в рубриката Мнения тук) обясни, че декларации за обслужване на интереси НПО-тата ще подават и в случай че 70% от годишното им финансиране идва от чужбина.

До тези мерки се стига, след като

унгарското общество се надигна

срещу действията на организациите на Сорос в страната, които на няколко пъти се пробваха дори да свалят легитимно избраното правителство на премиера Виктор Орбан, тъй като кабинетът му отказва да обслужва интересите на милиардера спекулант. В началото на годината заместник-председателят на управляващата партия в страната ФИДЕС – Силард Немет, излезе с остър коментар за случващото се и дори се закани цялата група на Сорос да бъде „изкоренена” от Унгария, тъй като тя „обслужва глобалните капиталисти”, които работят против интересите на държавата. Самият Орбан пък се закани, че Сорос ще бъде "изтръгнат" от всяка европейска страна и даде да се разбере, че интересите, обслужвани от НПО-тата му, ще бъдат изкарани на светло. Според него те получават пари от чужбина, за да "организират бежански потоци и да подпомагат миграцията". Агенция Монитор се свърза с анализатори и представители на управляващата партия ФИДЕС, за да установи какъв е методът, по който страната противодейства на Сорос. Милиардерът спекулант, който финансира и редица НПО-та у нас, присъдружни на олигархичния кръг „Капитал“, впрегнати в последните години в опити за овладяване на всички власти у нас. В серия от материали ви представяме унгарската рецепта за справяне със задкулисната мрежа, изградена от Сорос в редица страни, сред които и България.

По данни на „Блумбърг” в Унгария "Отворено общество" финансира над 60 НПО-та. Досега за дейността й в Източна Европа и бившия Съветски съюз са инвестирани над 1,6 млрд. долара. Пред Агенция Монитор Чизмадя обясни, че в момента на територията на Унгария действат около 65 НПО-та, свързани със Сорос. Те представляват нищожен процент на фона на действащите 65 000 организации в страната, но в същото време НПО-тата на спекуланта са сред малкото, занимаващи се активно само с политика и така лесно може да се види разграничителната линия между тях и останалите. Мнозинството асоциации в Унгария, които официално са регистрирани в съда, се занимават с обучение, с изкуство, възпитание, рецитали, танци, дейности за свободното време и т.н.

„Тези 60-65 организации много ясно се вижда, че се занимават с политика, и също така ясно се вижда къде принадлежат политически. Сред тях по-големи такива организации са „Амнести интернешънъл”, „ТAC организация – Общество за свободни права”, организация „Еко гражданин” и т.н.”, обясни Чизмадя и допълни, че тези НПО-та ясно са сиЦентралноевропейският университет в Будапеща е люпилня за кадри от цял свят, които след това се инфилтрират в различни НПО-та и институции, за да обслужват интересите на Сорос

поставили за цел свалянето на легално и правно избраното правителство в страната”

Точно затова изваждането наяве на тяхното финансиране е толкова важно, за да се види какви са целите и интересите, които обслужват, категорични са унгарските експерти. Чизмадя, както и повечето анализатори посочват, че изсветляването на доходите на тези НПО-та категорично не са опит за закриването им. Имат за цел да покажат на широката общественост „кой плаща за музиката, която свирят”, за да е гарантирано, че не действат против интересите на Унгария и гражданите й в частна полза.

„Няма нищо особено в тази практика, защото всяка организация, била то тя и унгарска и получаваща своето финансиране от държавата, би могла да бъде разследвана по всяко време от международната данъчна служба или от унгарските власти. Фондациите са под постоянен надзор и това не е нещо изключително”, категоричен е Чизмадя и допълва: „Целта не е да се провери каква е ситуацията с международните пари. Проверките се правят в интерес тези пари да не могат да се използват срещу унгарското общество – сваляне на правителството, провал на олимпиадата и т.н. Искаме да извадим наяве при тези организации, които имат по-голям доход от чужбина, за какво се използват средствата”.

Анализаторите са категорични, че парите, идващи от чужбина, биха могли да поставят някои въпроси за сигурността на страната и затова е важно да се знае за какво ще бъдат употребени тези пари – дали за свалянето на правителството, закупуването на оръжия или дори да спонсорират терористи.

Мерките на Орбан

ще засегнат и люпилнята за кадри на Сорос в Будапеща –

Централноевропейския университет (ЦЕУ), и най-вероятно напливът на желаещи да учат там ще секне. Причината е, че се въвежда законово изискване лекциите в университета се водят на унгарски, а не както досега – изцяло на английски език. Висшето учебно заведение, намиращо се в сърцето на унгарската столица, е основано през 1991 г. Той е изцяло частен университет, създаден с финансовата помощ на Сорос. Официално заявената му цел е развитието на „отвореното общество и демокрацията в страните на Централна и Източна Европа, както и бившия Съветски съюз“. В действителност обаче вузът е люпилня за кадри, в която са се обучавали почти всички шефове на НПО-тата му у нас и в страните от бившия соцблок. Всяка година ЦЕУ приема 1500 студенти от 100 страни. Повечето студенти получават стипендия за целия курс на следването си, доколкото ЦЕУ има фонд от 400 млн. евро, гарантиран от създателя на университета Джордж Сорос.

Сблъсъкът между управлението на Орбан и Сорос и финансираните от него НПО-та започна преди повече от пет години, когато кабинетът даде старта на изцяло нов икономически модел заедно с нова конституция на страната. Тогава организациите, поддържани от милиардера-спекулант започнаха протести, които обаче бързо бяха секнати, след като над половин милион унгарци излязоха на митинг в Будапеща в подкрепа на Орбан. Преди седмица бившият конституционен съдия Георги Марков обясни, че в следствие на наложения от унгарския премиер икономически модел страната само за миналата година е реализирала над 100 млрд. износ. "На фона на нещата, с които плашеха, че щял да прогони инвеститорите, вижте кои са в момента в Унгария – Мерцедес, Опел, Ауди, Сузуки, Сименс...6000 германски фирми и 150 японски. Тук е Китайската банка, има китайски туристически офис. За 7 години управление вече има 1 млн. нови унгарски граждани – от хората, живеещи в съседни страни. Въведе силна политика за стимулиране на унгарските семейства. Всяко семейство, което се осигурява, получава за трето дете безвъзмездно 33 000 евро от държавата плюс още 33 000 евро нисколихвен кредит за 25 години, за да си купи жилище. Орбан – човекът, който изгони съветските танкове, гледа националния интерес", обясни Марков в интервю за Агенция "Монитор" (интервюто четете тук).

 

 

Раздавали книга на мигрантите

да не съдействат на полицията

 

Според представител на управляващата в Унгария партия ФИДЕС, подкрепяйки с финансови средства различни организации, бизнесменът Джордж Сорос подпомага нелегалната миграция, пък съобщи преди няколко месеца унгарският ежедневник Népszava.

„Джордж Сорос помага на някои неправителствени организации да направят всичко възможно, за да подкрепят неограничения мигрантски наплив към Унгария - заяви в събота на пресконференция Ищван Холик – представител на партия ФИДЕС. Той спомена като пример Унгарския хелзинкски комитет, Унгарската асоциация за предоставяне на убежище на мигрантите и Асоциацията за правата на човека. Той посочи, че бизнесменът също е свързан с организацията „Добре дошли в Европа“, която наскоро раздаваше на мигрантите книга, която ги насърчаваше да не сътрудничат с унгарските власти и да не им дадат пръстови отпечатъци.
 

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.