160 хил. т грозде правим на вино

160 хил. т грозде правим на вино

Най-голям е експортът ни в страните от Евросъюза

Между 150 хил. и 160 хил. тона грозде тази година ще бъдат използвани в избите в България за производство на вино. Това съобщи за „Монитор“ Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев. Той уточни, че реколтата е малко по-слаба от миналата година, но с резервите от вино недостигът лесно ще се компенсира и няма да има проблеми с осигуряването на количества за вътрешния пазар и за износа.

„Увеличаваме продажбите на традиционните си външни пазари - в Германия, Великобритания и особено за Китай, където ръстът за първото шестмесечие на годината е най-голям и достига 110%“, уточни Коев. По думите му през миналата 2017 г. за многолюдната страна сме експортирали над 5,36 млн. литра, като се очаква за тази година количеството да надмине 8 млн. литра.

Според него големи количества български вина се продават, освен в посочените 3 страни, още и в Чехия и Полша. „На руския пазар понамаляха нещата, но ще възвърнем позициите си“, оптимист е шефът на ИАЛВ. Инж. Коев смята, че причината за временния спад е не толкова в конкуренцията, колкото в обезценката на рублата, която не спира от няколко години и е довела до ръст на инфлацията. „Там продажбите на вино паднаха на всички вносители“, поясни той.

По данни на изпълнителната агенция в страната се отглеждат близо 600 хил. дка лозя, като 55 на сто от тях са червени сортове, а 45 на сто са бели и към тях спадат десертните сортове. Винопроизводството е сред водещите сектори за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. В страната има над 166 лицензирани изби, други 15 са в процес на подготовка за получаване на разрешени за работа. За подпомагане на преструктурирането на бранша през следващите 4 години държавата ще задели са планирани 50 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.