0

Д о 29 септември 16 световноизвестни майстори на акварела представят своето изкуство в галерия „Нюанс“. Поканените художници са от България, Великобритания, Испания, Китай, Молдова, Русия, САЩ, Тайван и Швеция, като всеки от тях показва по 2 свои творби.

До 29 септември 16 световноизвестни майстори на акварела представят своето изкуство в галерия „Нюанс“. Поканените художници са от България, Великобритания, Испания, Китай, Молдова, Русия, САЩ, Тайван и Швеция, като всеки от тях показва по 2 свои творби.

Акварелът е техника, която не позволява грешки. Съдържа в себе си противоречието между категорична прецизност и лекота на движение, извършено без напрегнато усилие. Меката абстракция, която постига един художник, може лесно да се превърне в остро, реалистично изображение под четката на друг. Една от първите изобразителни техники, познати на човечеството, не спира да се развива до ден днешен. Част от авторите в експозицията канят зрителя в абстрактни светове, изградени от тяхното собствено въображение, други обезсмъртяват натюрморти с хиперреалистична точност, а трети разказват за бита и културата на своя народ.

Акварелът е изобретен през ІІ век в Китай след създаването на хартията. През последните 10 години в изкуството се наблюдава истински акварелен бум. Той добива все по-широка популярност в Китай, Русия, Европа и Америка. Миналата година в Китай за пръв път се проведе световна олимпиада на акварела с 3200 участници. Наградени бяха 12, двама от които показват свои картини в „Нюанс“ - Лорин Макракен от САЩ и Атанас Мацурев от България.