16% от учителите  сбъркали професията

16% от учителите сбъркали професията

16,3% от учителите в България съжаляват за избора си на професия. Това е близо два пъти повече от средните 8,6% за страните в Европейския съюз, сочат данни от годишния обзор на Европейската комисия за образованието и обучението в ЕС.

Експертите посочват, че близо половината учители у нас са над 50-годишни. Заедно с Италия и Литва, България ще трябва да поднови работещите в сферата на основното и средното образование. У нас най-голям дефицит има за педагози в детските градини, началните учители, тези по чужди езици, информационни технологии, математика и физика. Недостатъчни са и ресурсните учители, училищните психолози и логопедите. От доклада става ясно още, че в България, Дания, Малта, Румъния педагозите получат заплати, които са близки до най-високите, само след 10 години стаж.

Като положителна статистика е намаляването на дела на преждевременно напусналите образованието ученици и млади хора в България. За 2018-а те са 12,7%, докато през 2009-а са били 14,7%. Оказва, че по-голяма част от прекъсналите образованието си са момичета. Страната ни все още обаче е над средното ниво за ЕС (10,6%) и далече от поставената цел за 2020 г. - 10%.

По отношение на обхвата на малчуганите в детска градина според Европейската комисия страната ни дава „стъпка назад“ заедно с Малта и Полша. През 2016-а децата в забавачките са били над 86%, докато за 2017-а са около 84%. Така оставаме назад от целта от 95% от 4-годишните да ходят на детска градина през 2020-а. България е и в дъното на класацията по обхванати в образователната система 3-годишни. У нас те са под 5 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.