16,3% от учителите в България съжаляват за избора си на професия. Това е близо два пъти повече от средните 8,6% за страните в Европейския съюз, сочат данни от годишния обзор на Европейската комисия за образованието и обучението в ЕС.

Експертите посочват, че близо половината учители у нас са над 50-годишни. Заедно с Италия и Литва, България ще трябва да поднови работещите в сферата на основното и средното образование. У нас най-голям дефицит има за педагози в детските градини, началните учители, тези по чужди езици, информационни технологии, математика и физика. Недостатъчни са и ресурсните учители, училищните психолози и логопедите. От доклада става ясно още, че в България, Дания, Малта, Румъния педагозите получат заплати, които са близки до най-високите, само след 10 години стаж.

Като положителна статистика е намаляването на дела на преждевременно напусналите образованието ученици и млади хора в България. За 2018-а те са 12,7%, докато през 2009-а са били 14,7%. Оказва, че по-голяма част от прекъсналите образованието си са момичета. Страната ни все още обаче е над средното ниво за ЕС (10,6%) и далече от поставената цел за 2020 г. - 10%.

По отношение на обхвата на малчуганите в детска градина според Европейската комисия страната ни дава „стъпка назад“ заедно с Малта и Полша. През 2016-а децата в забавачките са били над 86%, докато за 2017-а са около 84%. Така оставаме назад от целта от 95% от 4-годишните да ходят на детска градина през 2020-а. България е и в дъното на класацията по обхванати в образователната система 3-годишни. У нас те са под 5 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

30 репатрака готови да вдигат коли в големите градове

Софиянци викат паяка по 8 пъти на ден (ТЕМАТА)

30 репатрака готови да вдигат коли в големите градове

Софиянци подават средно по 8 сигнала на ден за неправилно паркирани автомобили. Това става ясно от справка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), предоставена на „Монитор“, в която се посочва, че средно на месец се получават по 200-250 писмени сигнала за неправилно паркирани коли.

Над 1300 школа в 14 области остават празни утре

Ученици бойкотират часовете, за да обявят грипна ваканция (ОБЗОР)

Над 1300 школа в 14 области остават празни утре

Учениците от Кюстендил масово се наговаряли да се бойкотират учебните часове и да не ходят училище, за да излязат в грипна ваканция, установи „Монитор“. Изглежда хлапетата са постигнали целта си, тъй като от утре (29-ти януари) Регионалната здравна инспекция обяви грипна епидемия на територията на общините Кюстендил, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно.

Два кораба заседнаха в Дунав за ден

Два кораба заседнаха в река Дунав за ден, съобщи БНР. Днес сутринта украински тласкач с една баржа заседна при Белене на 564-я километър. Заради инцидента корабоплаването беше временно блокирано. Корабът беше отстранен следобед, но на негово място попадна румънски кораб.