16 000 студенти ще стажуват в реална среда

16 000 студенти ще стажуват в реална среда

16 000 студенти са се регистрирали за стаж  в реална работна среда по проект „Студентски практики - Фаза 2“, изпълняван от Министерството на образованието и науката. Те могат да упражняват своята професия при един от 1460-те регистрирани работодатели и да получават насоки от своя ментор.

Проектът стартира в средата на януари тази година и до началото на май в информационната му система се бяха регистрирали 740 обучаващи организации и 6414 студенти. От края на месец май се наблюдава нарастване на интереса от страна на студенти и работодатели.

„Макар и с по-бавни темпове, дейностите по проекта продължиха да се изпълняват и по време на въведеното извънредно положение през март, а от началото на юни  се забелязва значително нарастване на броя на регистрираните за участие студенти  и работодатели.”, отбелязват от МОН.

Първите практически обучения в реална работна среда са стартирали в началото март 2020 г.  Те са били на студенти, които се обучават в професионално направление „Биотехнологии“ в Химикотехнологичния и металургичен университет – София. Те са провели своята практика в химическа лаборатория по изпитване на материали. Към момента включени в практическо обучение са 3566 студенти, а 196 вече успешно са приключили своята практика.

Проект „Студентски практики - Фаза 2“ се изпълнява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Той продължава политиката на министерството във висшето  образование, насочена към засилване връзката между образованието и пазара на труда и осигуряване на необходимите кадри за бъдещото развитие на страната. Срокът за изпълнение на проекта е 40 месеца, в които се предвижда 44 000 студенти от 44 висши училища - партньори по проекта, да имат възможността да проведат практическо обучение по специалността, по която се обучават, в реална работна среда. За успешно проведена практика в рамките на 240 часа студентите ще получат стипендия от 600 лв. и сертификат.

Целта е по време на практиката младежите да придобият знания, умения и компетентности, необходими за по-успешната им реализация в социално-икономическия живот на страната. Наличието на добре подготвени специалисти е решаващ фактор за икономическия растеж и иновациите във всяко съвременно общество. Затова с предимство в проекта ще се включват студенти, обучаващи се в професионални направления и специалности, с бъдещ недостиг на пазара на труда. 

За участие в проекта могат да кандидатстват всички действащи студенти от висшите училища-партньори по проекта, включени в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от Министерството на образованието и науката.

Студентите и работодателите, които желаят да участват в проект “Студентски практики-Фаза 2”, могат да се регистрират на https://praktiki.mon.bg

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.