Снимки

Бъдещето на Западните Балкани и тяхното присъединяване към ЕС е била една от основните теми по време на разговора между премиера Бойко Борисов и президента на Швейцария Дорис Лойтхард. Именно Западните Балкани са основен приоритети по време на БГ председателството на ЕС, с чиито акценти Борисов е запознал Лойхард.

„Дебатът за бъдещето на Европа е свързан с дебата за европейската интеграция на тези държави, тяхното приобщаване, стабилност, просперитет и спазване ценностите на Общността“, посочил Борисов. Според него швейцарските проекти в страните от региона могат да бъдат много полезни за икономическото и социалното им сближаване с държавите от ЕС със останалите страни Европейското икономическо пространство. Лойтхард от своя страна изразила очакването си България да бъде отговорен ротационен председател на Съвета. По време на разговора са обсъдени теми като миграционната политика, както Брекзит. Борисов пък представил и постиженията ни от борбата с контрабандата и корупцията.

Преди това среща с Лойтхард имаше и държавният глава Румен Радев. След нея стана ясно, че Швейцария ни подкрепя за членство в Шенген, а ни сме готови да насърчим швейцарските компании да инвестират повече у нас. По време на разговорите Радев подчертал, че Кохезионната политика е ключов инструмент за икономическото и социално сближаване в Европа и за нейната конкурентоспобност на световната сцена. По думите му България ще работи за увеличаване на двустранното инвестиционно сътрудничество и на икономическия обмен с Швейцария. Стокобменът през миналата година между двете страни е 260 млн. евро, а швейцарските инвестиции у нас за последните 20 години са около 1.8 млрд. евро. Радев откроил и потенциални сфери за засилване на икономическото партньорство, като информационните и комуникационните технологии, биоземеделието и туризма. Лойтхард отбеляза от своя страна, че швейцарският опит в дуалното обучение се търси от все повече европейски държави, като ефективна мярка за намаляване на младежката безработица и за подобряване на социалната интеграция. Швейцария ще ни помага и по време на БГ председателство.

Междувременно премиерът Бойко Борисов се срещна и с вицепремиера и военен министър на Македония Радмила Шекеринска. Двамата отбелязали значението на подписването на Договора за добросъседство, а Борисов изтъкнал, че ролята на честите регулярни срещи. „Взаимната подкрепа в областта на отбраната е от изключителна важност за сигурността на гражданите на двете държави“, допълни министър-председателят и приветства подписаните днес протоколи за сътрудничество в областта на Военновъздушните сили и за осигуряване на лабораторни изследвания в сектора. Борисов отново потвърди позицията на България за открит диалог с ясна подкрепа за членството на Република Македония в НАТО и ЕС.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лисици тероризират Съединение, душат кокошките на хората

Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, започнали през зимните месеци и продължаващи и в момента, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов. Той обясни, че ловците искат да има законови промени, които да им позволят да отстрелват такива хищници и в населени места.

Горящо сметище обгазява шофьори край Кочериново

Горящо сметище обгазява пътуващите водачи по направлението Кочериново – Благоевград, алармираха потърпевши. Сигналът за инцидента е подаден в 7 часа в неделя, като на място пристигат два противопожарни екипа от Рила.