Едва 20 % от всички, които завършват висше образование със специалност „Туризъм” работят в тази сфера. Вишистите в туризма са с най-ниската реализация от всички браншове. Данните съобщи вчера в Бургас министърът на образованието Меглена Кунева. Според нея има разминаване между най-желаните специалности от студентите и тези, които се реално търсят на пазара. За да се преодолеят разликите в търсене и предлагане, още следващия месец  просветното министерство започва серия от срещи с бизнеса. Крайната цел е да се засекат изискванията на бранша с професионалното образование.
Туризмът не е в списъка на приоритетните професионални направления,  въпреки че страната ни е туристическа дестинация, каза министър Кунева. Тя посочи, че в момента пазарът на труда търси IT – специалисти, инженери и педагози. „Има една категория специалности, които са т.нар. защитени специалности и те са редки. Те нямат всяка година търсене и не всяка година се нуждаем толкова от тях, но не можем да закрием катедрите, защото няма да можем след това да възстановим научния потенциал“, обясни образователният министър и даде за пример арабистиката, която в момента е актуална с оглед международната обстановка. 
Меглена Кунева подкрепи идеята да се премахне втората смяна от училищата. "Трябва хигиена на учене. Има училища, в които по 3000 души учат в една сграда. Трябва да се направи план общинските училища, в които има струпване на деца да се справят с този въпрос. В момента има деца, които започват училище в 7 часа сутрин, а други приключват в 7 вечерта. Това натоварване не е нормално”, заяви вицепремиерът.
Идеята е с въвеждането на едносменен режим в училищата, в които е най-натоварено, децата да се преместят в други сгради. 
Кунева заяви, че предстоят промени в образованието в пети клас, свързани с предметите история и география. Ще бъде въведено изучаването на Световна история, а по география, ще се изучават още два континента в програмата. 
Меглена Кунева коментира и нашумелия казус със забрадките в училищата. 
"Аз се отнасям с голямо уважение към религията на всеки, но училището не е мястото, в което трябва тя да се демонстрира. Образованието в България е светско и в училище не се допускат символи, с които се демонстрира принадлежността към която и да религия. Представете си, какво би станало, ако учителят реши да демонстрира по този начин религиозната си принадлежност",  категорична бе Кунева. 
Според нея това различие във външния вид между децата, не прави добра услуга и на самото дете. „Нека се придържаме към тези правила, които действат в момента и са ни служили десетилетия наред", допълни вицепремиерът.
2700 родители ще бъдат ангажирани за наблюдението на държавните зрелостни изпити на 18 май. Целта е да се затегне максимално контрола върху матурите и да не се допусне преписване. „Много лош сигнал е млад човек да започне старта си в живота с преписване. Не преписвайте, това не е начин за успех”, призова учениците Кунева. Тя подчерта, че усилията на министерството ще бъдат концентрирани в посока да не се допусне изтичане на предварителна информация за темите на матурата. 
По-рано Министър Кунева откри новия информационен център към Лабораторията за математична химия на Университета "Проф. д-р Асен Златаров". 
В България има изключително светли умове. Надявам се през управлението на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да направим така, че те и науката в България да бъде "логото", "марката" на страната ни навън и когато се каже България хората да мислят за гениални математици, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По 250 лева помощ за първолк и тази година

250 лева еднократната помощ за ученици ще бъдат отпуснали на ученици записани в първи клас за учебната 2018/2019 г. Това предвижда проект на постановление на социалното министерство.

Медици от Ловеч пак блокираха пътя София-Варна

Медици от болницата в Ловеч блокираха отново движението по пътя София – Варна. Те са спрели достъпа в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще, предаде БНР.

Студен душ за десетки квартали в София (ГРАФИК)

От по няколко дни до 2 седмици в различни периоди до 30 септември без топла вода ще остават половината център на София и десетки квартали на града, сочат плановете за ремонтната програма на „Топлофикация София”, чието изпълнение започва от 5 юни.