- Г-н Тодоров, от сряда у нас на посещение е шефката на Дирекцията за борба с корупцията в Румъния по покана на председателя на ВКС Лозан Панов. Смятате ли, че посещението й у нас е част от политическа пропаганда и обвързано ли е с предстоящите избори?

- Не ми се иска да е така, но за съжаление има големи съмнения в тази посока. За първи път настоящият председател на Върховния касационен съд лансира в правната теория тезата, че съдът е орган, който се бори с корупцията. Борбата с корупцията е работа на изпълнителната власт и прокуратурата. Но явно тезата на председателя на ВКС ще бъде удобно използвана. Не знам кой ще присъства на това мероприятие, но по състава на присъстващите ще стане ясно кои интереси ще обслужи това мероприятие. Надявам се това да не е провокация, но най-вероятно някой ще се опита да извлече политически дивиденти от тази среща. Ако тази сбирка бъде пропагандирана и използвана през следващите няколко дни от някои политически сили, ще стане ясно, че целта е била точно тази.

- Знаете ли кои са лицата, поканени на лекцията на г-жа Кьовеши?

- Не. Членове на ВСС имат покана, но основната им работа е да провеждат заседания. Г-н Панов е напълно наясно, че има заседание на Пленума на съвета от 9,30 същия ден. Ако има политици, които имат мерак да влязат в следващия парламент и ще използват това мероприятие за предизборната си кампания, това е грозно. Не знам дори дали г-жа Кьовеши знае къде отива, с кого ще се среща и за какво ще се използва това мероприятие. Предполагам, че тя идва с добри намерения, да сподели техния опит. Но дали трябва да го следваме, е друг въпрос. В Румъния мненията са разнопосочни. Някои смятат, че това е политическа саморазправа. Много европейски наблюдатели също споделят това мнение и смятат, че в Румъния има саморазправа с политическите противници. Може и да не е така, но съм сигурен, че Кьовеши не знае, че нейното идване ще се използва за политически цели. И ако знаеше, едва ли щеше да се съгласи да дойде.

- Коя е причината да се промотира толкова много този румънския модел у нас?

- Причината според мен е, че до момента определени политически кръгове, зад които стоят икономически интереси, които, грубо казано, не могат да пробият в прокуратурата, искат да промотират един друг модел, в който да създадат паралелна прокуратура, овладяна от тях и да им бъде удобна. Това е идея на т.нар. правосъдие за всеки - за уж независим зам. главен прокурор, който обаче да не разследва извършените от тях престъпления. Но такъв вариант конституцията не позволява. Няма как да има две паралелни прокуратури в България. Въпреки че на някои лица много им се иска. Това беше целта и на съдебната реформа – разбиването на прокуратурата. Да си призная обаче, не виждам промени в правораздаването. Не знам дали вие като граждани го виждате и дали съдът се произнася по-бързо. В конституцията си пише кой е органът, който провежда разследването и кой внася обвиненията. Преди промените обаче ВСС работеше като добре смазана машина. Сега работата се разби и комисиите станаха двойни. Три пъти заседания, недомислия в Закона за съдебната власт доведоха до пълно блокиране на конкурсите. Довършват се стари конкурси и затова вината съвсем не е в членовете на ВСС. Мнозинството от членовете съзряха такива проблеми в закона и не гласуваха промените в проекта на Министерството на правосъдието. Бяхме обвинени, че сме против реформата. Според мен работата на съвета е затормозена и за мен най-голямото ми притеснение е, че хора от върховете на съдебната власт използват постовете си за политически цели. Това е най-страшното, както и обслужване на определени политически проекти.

- Тук за лични амбиции ли говорим?

- Не мога да кажа какви са мотивите, но е факт, че от края на лятото на 2014 година политиката направи опити да навлезе много силно в съдебната система и да я овладее. Когато Христо Иванов беше служебен министър. Работата на съдебната власт се бе превърнала в минипарламент, всяко заседание започваше с някакви публикации, случки, битови и измислени скандали. При никой друг министър не е имало опити за такава чудовищна намеса. Работили сме с шестима министри на правосъдието. Никога не е имало опити за такава намеса. Целта впоследствие стана ясна на всички. Години наред се прокламираше създаването на гражданско общество. Оказа се обаче, че това не са НПО-та, които искат добруването на народа, а получават силни финансови инжекции от чужбина. Така изведнъж се оказа, че крайната цел на тези организации е влизане в политическата власт и създаване на силни позиции в изпълнителната.

- Има ли връзка между организаторите на събитието, на което се кани Кьовеши, и тези, които преди година поканиха румънския евродепутат Моника Маковей?

- Не мога да кажа. Нямам нищо общо с организацията и не знам кой се е занимавал с нея. Имах възможност да говоря с един от зам.-председателите на съда и той каза, че само наказателните съдии са поканени. Макар че корупцията в правосъдието неправилно се свърза с наказателното правораздаване. Условията и предпоставките за корупция са са най вече там, където има финансови интереси. А те не са толкова в наказателните, колкото в гражданските и търговските дела.

- Прави впечатление, че Христо Иванов и хората, които го поддържат като Лозан Панов и Калин Калпакчиев, по време на заседания са много по-тихи от поведението им пред медиите. На какво се дължи това - притеснение, че юристи ще им отговорят адекватно?

- Специално за г-н Иванов беше точно така. Горе в залата се говореше едно и после пред журналисти – друго. Както стана ясно, е искал да е политик. Сега се видя каква е истинската му цел. Така че неговото поведение е оправдано, гони политическа власт. Но след като години наред ВСС бе упрекван в зависимост от хипотетични политически сили, мога да кажа, че досега министри не са ни се месили в работата. Имали сме колегиални отношения. А сега става ясно, че дадени нови политически формации са си отглеждали хора във ВСС. Личи си по гласуванията в съвета, около даден човек винаги има по 5-6 еднакви гласа. А тази формация не е парламентарно представена дори, това е парадокс. Това е следствие на друга зависимост. Тази група всъщност, която гласува доста единно в съвета, повечето от тях са привърженици на организация, която се финансира от идеолозите на тези политически формирования, за които вече стана дума. Който плаща, поръчва музиката.

- Забелязва се, че има хора у нас, които упорито припяват тезата на Моника Маковей, че трябва да се запази мониторингът на ЕК върху България. В този хор се включва дори Лозан Панов. Защо?

- Много се радвам за председателя на ВКС, който от момента на представяне на концепцията му досега претърпя сериозен катарзис и развитие. Удобно е България да бъде сочена с пръст, да се пише мониторинг, тогава се пишат доклади, намират се хора да пишат дописки срещу нашата страна. Ако няма такъв мониторинг, много хора ще останат без работа.

- Не е ли той форма на натиск?

- Мониторингът отдавна не върши първоначалната си цел. Присъствал съм на десетки срещи с европейски експерти. И знам какво сме представяли ние като данни и какво излизаше после в докладите. Тези срещи бяха излишни, тъй като какво ще пише в доклади си личи по теченията на едни определени медии година назад.

- Смятате ли, че докладите са обективни?

- До голяма степен не съм съгласен с част от изводите в тези доклади и най-напред те се използват отново за политически цели. Всеки ги интерпретира както му е удобно. Започва се политическо замерване с доклади. Трябва стабилно и консервативно законодателство според мен. Ние не смогваме да имаме актуални закони. Когато законът е консервативен и дълго време регулира обществени отношения, той ги канализира и хората започват да се съобразяват. Ако променяш правилата през пет дни, никой не спазва правилата. За пример винаги се дава САЩ с нейната рядко променяна конституция, а ние променяме закони всеки ден и дори практикуващи юристи невинаги са наясно с последните редакции.

- Нормално ли е според вас само един еврочиновник да отговаря за всяка от страните? Още повече, че наскоро разобличаващи снимки показаха, че този човек е в зависимост от определени кръгове.

- Не е нормално. Един еврочиновник контактува с едни медии, едни НПО-та и след това трябва да пише доклад обективно. Това няма как да стане. Всъщност името на същия този еврочиновник беше замесено с фалшивото писмо, с което уж се искаше отстраняване на главния прокурор и когато стана ясно, че то е манипулация не последваха санкции за лицата, участвали в нея. Затова не е нормално това. Най-малко, че така написани докладите представят една гледна точка. Ние сме подложени на непрекъснато медиен тормоз, защото някои кадрови решения на Съвета не се харесват на някои. Винаги съм казвал, че съдебната власт и ВСС беше остров на стабилността. Но след това последваха мними протести на съдии, в които процентът на т.нар протестиращи магистрати беше незначително число и това пак е форма на натиск върху съвета. А нашата работа не е лека, но тя е свързана с това да прилагаме закона и когато се иска нашето мнение, го казваме. Не ни послушаха и за т.нар. съдебна реформа и резултатът е налице. Не смятам, че това, което беше проведено е реална реформа, това беше политика. Надявам се българинът да има здрав разум и да не се връзва на популистки изказвания и кампании. Има поне две политически политически сили, които изцяло са изградени на база критика към съдебната система. Не мисля, че съдебната система е най-лошо работещата система. Всъщност идеята им очевидно е, ако се доберат до законодателната и изпълнителната власт, да получат лостове, с които да влияят върху съдебната. Ще ви дам и пример - 24 години работя в съдебната система, сега разбрах защо беше ликвидирано в следствието. Защото там работеха истински професионалисти, единствените, които можеха да разследват приватизационни сделки, ощетили българския гражданин. А това не се харесва на определени кръгове, участвали в тези процеси.

 

ВИЗИТКА:

Завършил е Висшия институт за подготовка на офицери и за научноизследователска дейност на МВР със специалност „Право”

Завършил е и охрана на обществения ред и борба срещу престъпността

Бил е следовател и ръководител на отделение в Столичната следствена служба

Инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет

Следовател в следствения отдел към Софийската градска прокуратура

От 2012 г. член на ВСС

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чадър за плаж, за бизнес и за борч

Заразата, дошла от далечните източни земи, ни донесе извънредно положение, но и доста надежди. Не само за оздравяване и по-скорошна победа над вируса, а и за спасение за икономиката и за оправяне на немалко други неща.

Ген. Мутафчийски – Гласът на разума

„Той е правилният човек на правилното място”, каза преди време за него зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.Думи, които могат да потвърдят всички, които работят и контактуват по служба с генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Проф. Михаил Константинов: Масово побъркване

Ще започна с фактите, а ще гледам с тях и да завърша. У нас за пореден път се сбориха президент и управляващо мнозинство, но това е силно бял кахър на фона на всичко останало. Примерно на факта, че снегът още е малко и вода може и да няма. А и посевите могат да измръзнат, което ще ни докара комбинация от жажда и глад. Напоследък обаче Господ даде и малко сняг. Та дано продължи да вали. Поне още две седмици, ако може, че иначе ще трябва да захлопваме кепенците.