Снимки

„Българският речен флот се задъхва от липсата на квалифицирани кадри. Разчита се предимно на пенсионери или на млади хора, които все още нямат нужните умения, за да работят по водните пътища в Западна Европа.”

Това каза пред Агенция „Монитор” директорът на „Речен надзор” в Русе към Изпълнителната агенция „Морска администрация” Иван Жеков. По думите му много от опитните наши кадри са заминали да работят на Рейн, където получават адекватно заплащане. Там капитанското възнаграждение може да достигне до 7 хиляди евро месечно. Според Жеков липсата на сериозна икономика не дава възможност на българските корабособственици да заделят средства за закупуването на нови големи кораби и за добри заплати на персонала.

Директорът смята, че пред речния ни флот се задава още едно изпитание. В края на т.г. влиза в сила нова Директива на Европейския парламент и на Съвета за признаването на професионалните квалификации във вътрешното корабоплаване, която ще отмени досега действащите морално остарели директиви от 1991 г. и 1996 г. Новият документ въвежда единни общи стандарти за обучение на кадри за речния флот, а това ще даде възможност за признаването на българските свидетелства за правоспобност в Европа. Според Жеков обаче съществуващото в момента обучение на речни кадри в нашата страна не отговаря на изискванията, заложени в новата директива.

„Ако продължаваме с това обучение с рехава практическа подготовка няма кой да признае нашите свидетелства за правоспособност”, казва директорът. Според него е необходимо да се промени начинът на обучение на речните ни кадри чрез залагане на нови програми, с което да се ангажират двете министерства – на транспорта и на образованието, за да се отговори адекватно на изискванията на директивата.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

780 бездомници бродят по улиците на страната

Повече от 780 бездомници кръстосват улиците на страната ни, 500 от тях са в столицата. Целогодишно в София работят 3 центъра за временно настаняване, като общият им капацитет е 510 души. Това показа проверка на „Монитор“.

По 250 лева помощ за първолк и тази година

250 лева еднократната помощ за ученици ще бъдат отпуснали на ученици записани в първи клас за учебната 2018/2019 г. Това предвижда проект на постановление на социалното министерство.

Медици от Ловеч пак блокираха пътя София-Варна

Медици от болницата в Ловеч блокираха отново движението по пътя София – Варна. Те са спрели достъпа в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще, предаде БНР.