Снимки

Екипът на Българското национално радио, начело с генералния директор Александър Велев, ще разгледа предложението на „Музикаутор” за дължимите възнаграждения от медията за авторски права утре. От сдружението изпратили офертата си в петък в 18.50ч., като датата бе предварително договорена между страните по време на общата им среща в Съвета за електронни медии на 5 януари. Припомняме, че медията и организацията трябваше по план да рестартират преговорите си в понеделник, след като всеки изпрати официалното си предложение за разрешаване на казуса. Срещата все пак няма да се състои, посочват от БНР. „В рамките на работното време, което трае до 17ч., в Българското национално радио не постъпи ново предложение от сдружението”, пишат в официалната си позиция от обществената медия.

В настоящата оферта на „Музикаутор” отново се предвижда постъпателно покачване на процента от държавната субсидия, който радиото следва да дължи за авторски права. Взависимост от процента музика, използвана в ефира, който към 2015 г. според отчета на БНР е 54,97%, медията при предложените условия ще дължи на „Музикаутор” 4,4% от брутоприходите си, в които не се включват целевите средства за дълготрайни материални активи. След предвидените отстъпки за дългосрочен договор, авансово плащане и индивидуална такава за обем, радиото ще дължи 3,20% от субсидията си. До този процент реално обаче е предвидено да се стигне чак пред 2021 г.

Ето как изглежда предложението на

„Трябва да се има предвид, че субсидията е предоставена специално „за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми“ (чл. 70, ал. 4, т.1 от ЗРТ), т.е. тя е пряко свързана с генериране на съдържание и с използването на обекти под авторскоправна защита. От друга страна, държавата е приела да ограничи възможността на обществените медии да генерират приход от търговски съобщения в определена степен (чл. 90 от ЗРТ). С предоставянето на бюджетна субсидия това ограничение се компенсира и тя замества този липсващ приход. Всичко казано по-горе мотивира волята на „Музикаутор” да третира справедливо и равнопоставено всички участници на пазара – частни и държавни, каквито са европейската практика, изискванията на европейските разпоредби за финансиране на публични радио- и телевизионни оператори, европейските норми за защита на конкуренцията и конкретните разпоредби на ЗАПСП.”, посочват в предложението си още от сдружението.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Там, където гърци и македонци парафираха новото име на западната ни сеседка

Преспанското езеро – любимото място на цар Самуил (ГАЛЕРИЯ)

Там, където гърци и македонци парафираха новото име на западната ни сеседка

Там, на гръцкия му бряг, в малкото селце Псарадес, което до преди по-млако от 100 години носи българското си име Нивица, беше сменено официално наименованието на Македония и вече се казва Република Северна Македония.

Тайните на Северняшката сватба

Да кажеш заветното „да“ в народна носия, да посрещнеш над 1000 гости със същия дрескод и да изпълниш старите български обичаи в най-важния ден от живота си – това, което е отживелица за едни, е перла в съкровищницата от родни традиции за други. За трета поредна година Врачанският балкан ще даде терен на най-големият фолклорен събор в Северозапада - „Леденика“, организиран от Общината на града, начело с кмета Калин Каменов. А неговата черешка на върха на тортата е именно  автентична българска сватба.

Седмичен хороскоп за 23-29 юни

Овен 21 март – 20 април 

Планирайте за уикенда лични срещи и публични изяви. Застанете в светлините на прожекторите, явете се на конкурси, влезте в нова среда, привлечете нови членове в групата си по интереси и лично хоби.