Снимки
Филиалът на Националната художествена академия в Бургас, първи и единствен извън София, вече е факт. Той получи лиценз, след като покри всички документални изисквания. Филиалът ще се помещава в модерната сграда на Магазия 1, разположена в Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Подробности за приема съобщиха на пресконференция кметът Димитър Николов и ректорът на академията проф. Николай Драчев.
Изпитите ще се проведат през юли в София, а условията и датите ще бъдат обявени в сайтовете на НХА и Община Бургас. През първата година в бургаския филиал се разкриват по 8 места в специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арт терапия". Амбицията е постепенно да бъдат увеличени специалностите и приемът.
В Бургас преподаватели от академията ще провеждат подготвителни курсове и консултации в началото на май. Във филиала могат да кандидатстват ученици с интерес и умения в различните видове изкуство от цялата страна. Обучението в Бургас е отлична възможност за младежите от половината страна, на изток от Пловдив, за които София е неудобна дестинация. Така или иначе, голяма част от същите преподаватели ще им преподават и тук.
"За последен път висше учебно заведение в нашия град е откривано през далечната 1991 година - Бургаският свободен университет. Разкриването на филиала на НХА е важно събитие за нас. Казвам ви добре дошли и нека занапред се срещаме само по хубави поводи, да откриваме изложби, да се радваме на успехите на талантливите ни творци. Вярвам, че в следващите години от Бургас ще тръгнат нови тенденции в развитието на българската визуална култура", каза кметът Димитър Николов.
Той обяви и предстоящия през април и май "Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство". Участниците в него са разделени на две възрастови групи - XI и XII клас. Община Бургас осигурява едногодишни стипендии по правилата на своята програма за подпомагане на талантливи деца на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група. Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка, не по-малка от 5.50, се освобождават от изпита по рисуване при кандидатстването си в бургаския филиал на НХА.
През следващите дни и месеци пространството в Магазия 1 ще бъде  адаптирано за нуждите на учебния процес, като със сигурност ще се обособи и изложбена площ.
"Освен в Бургас, преподаватели от академията ще проведат срещи с ученици от специализирани паралелки в цялата източна и югоизточна част на страната. Новият филиал ще бъде популяризиран и на предстоящите кандидатстудентските борси", съобщи ректорът проф. Николай Драчев.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Патриарх Неофит: Обичаме братята македонци, с Божията помощ ще помогнем на църквата

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подпомогне процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той определи като едно „добро начинание“, съобщи БГНЕС.

858 язовира в цялата страна плачат за ремонт

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Това съобщи ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" пред bTV.