Снимки

Много пенсионери останаха без обещаното 2,4% увеличение на парите си за старини от началото на юли. Причината е новият механизъм, по които от тази година се актуализират сумите на излезлите в заслужена почивка. Досега пенсиите автоматично нарастваха на принципа на „швейцарското правило“. От тази година обаче те се преизчисляват наново, като тежестта на всяка година осигурителен стаж се увеличи от 1,1 на 1,126.Така новото преизчисление на пенсиите с по-голямата тежест на всяка година стаж започва от датата им на отпускане. В изчисленията се вземат предвид и всички актуализации на пенсиите през изминалите година.

„През 2008 година има постановление на МС за определени пенсии, което ограничава размера им и което е довело до там, че за определен брой пенсионери увеличението не е в размер на 2,4 на сто, т.е. е по-ниско“, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

За проблема с ощетените пенсионери в Националния осигурителен институт (НОИ) знаят от края на юли. Много възрастни вече са подали жалби до института, че са получили по-малко от обещаното. Според експерти от проблема са засегнати хора с пенсии над 200 лв. Дали обаче те ще бъдат компенсирани заради грешните изчисления на експертите от НОИ, обаче не е ясно.

„Знам само, че такъв проблем има. Нека да видим официално за какъв брой пенсии става дума и какви са групите“, заяви министър Петков. Ако проблемът не бъде решен и възрастните не бъдат компенсирани за разликата на обещаното и реално полученото увеличение, те ще трябва да изчакат юли 2018 г., когато ще бъде следващата индексация на пенсиите. Управляващите вече са взели мерки грешката при актуализацията на пенсиите да не бъде повтаряна.

„В проекта за бюджет на ДОО сме предвидили специален текст, които при такива случаи при следващото преизчисляване да не допуска процентът да не бъде по-нисък от този, които ще бъде определен в бюджета“, заяви социалният министър.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крадат по над 2000 кучета годишно

По над 2000 кучета годишно се крадат у нас. Те най-често се отмъкват с цел препродажба, изнасяне в чужбина или искане на откуп, разказаха разследващи пред „Монитор“, които ежедневно се занимават с жалби от потърпевши граждани.

Лютеницата в градините само по стандарт, чаят - без оцветители

Лютеницата, която се предлага в яслите, детските градини, училищните столове и бюфети трябва да отговаря само на браншовия стандарт. Това предвиждат промени в Наредбата за детското хранене, които са публикувани за обществено обсъждане.

Дезинфекция на колите по границите (ОБЗОР)

Извънредни мерки са въведени по границите с Гърция и Румъния, като целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от африканска чума по свинете. На граничните пунктове се дезинфектират преминаващите автомобили и е забранен вносът на храни, съдържащи свинско.