Броим поне 1554 лева за година стаж за пенсиониране

Може да се закупи във всеки банков клон

Броим поне 1554 лева за година стаж за пенсиониране

Сумата се внася по електронен път или чрез пощенски запис

Минимум 1544,40 лв. струва да се заплати една година трудов стаж за пенсиониране, показа проверка на „Монитор“.

По принцип цената на „откупуване“ представлява 19,8% от дохода, на който се осигуряваш. Това означава, че при осигуряване на минималния осигурителен доход, който в момента е 650 лева,

„откупуването“ на стаж ще струва по 128,70 лева на месец.

Осигурителните вноски за закупуване на осигурителен стаж са в размера, определен за фонд „Пенсии“ за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., става ясно от статистическите данни на Националния осигурителен институт.

При промяна на размера на минималния осигурителен доход или размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ се променя и месечният размер на дължимата осигурителна вноска. Месечната стойност за закупения осигурителен стаж 

зависи от две величини

- размера на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, установен за периода, когато се закупува стажът, и установения за същото време размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“, обяснява експертът по трудово право на КНСБ Тодор Капитанов в своята платформа www.mywork.bg - за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България. Общата сума на дължимите вноски се получава, като месечният размер на вноската се умножи по броя на месеците, за които се откупува осигурителен стаж. Вноските се внасят по сметките на компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Плащането може да стане по банков път или чрез пощенски запис.

Осигурителен стаж може да се закупи във всеки един банков клон

Вноските се внасят по сметка на НАП и в платежното нареждане се попълва съответният параграф. Информация за данните за сметката на НАП и параграфите за закупуване на стаж по чл. 9а, ал. 1 или ал. 2 КСО се получават в банковия клон. В платежното нареждане се посочва конкретният период, за който се внасят вноските и който ще се зачита за осигурителен стаж. За закупуването на осигурителен стаж по реда на чл. 9а, ал. 1 и 2 от КСО се подава декларация №8 в ТД на НАП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.