Снимки

Само на летище Бургас ще може да кацат и излитат самолети, които не отговарят на изискванията за ниски емисии на шум в Европейския съюз. Промяната е залегнала в изменения на наредбата за шума и за газовите емисии на авиационните двигатели, която е публикувана за обществено обсъждане.

Единствено аеропортът в морския ни град изпълнява схема за намаляване на шума и специални условия за използване на пистите, коментираха за „Монитор“ от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВА). Останалите четири летища на територията ни също ще може да приемат подобни машини, но първо трябва да изпълнят допълнителни изисквания за избягване на повишеното ниво на шума. Промените в наредбата са в отговор на писма на Европейската комисия (ЕК), в които транспортното ни министерство е уведомено, че се обмисля започването на наказателна процедура срещу държавата ни.

И до момента полетите над установените норми за шум в 90 на сто от случаите са реализирани на летище Бургас. За периода от началото на октомври 2015 г. до края на февруари миналата година общият им брой е 224. Най-често самолетите са превозвали продукция, предназначена за отбраната ни или за участие в мисии зад граница.

В случай на влизане в сила на промените шефът на ГВА ще може да разрешава полети, които не отговарят на установените стандарти по шум, но чиято експлоатация е от изключително значение, при точно определени изисквания, разписани в наредбата. От транспортното министерство се надяват, че от ЕК ще приемат положително предложените промени и наказателната процедура ще бъде избегната, пише още в доклада към качената за обществено обсъждане наредба.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.