Снимки

Къщата, в която е живяла през последните 8 години от живота си Райна Княгиня в София, ще бъде реставрирана и превърната в музей догодина. Това съобщи за „Монитор“ зам.-кметът Тодор Чобанов. Домът на жената, ушила знамето за Априлското въстание, се намира на ул. “Софроний Врачански“ в район „Сердика“. Емблематичната постройка тази година получи и статут на културно наследство. Кметът на района Тодор Кръстев има задачата да движи процедурата по ремонтиране на къщата. „Имаме договореност с наследници и с община Панагюрище за съвместни дейности за самата експозиция. Вероятно моделът ще бъде много подобен на този с къщата на художника Ненко Балкански. Първо ще я ремонтираме и след това ще разположим една подходяща тематична експозиция за тази забележителна българка, станала емблема на революционно-освободителните борби“, обясни Чобанов.

Относно рушащите се паметници на културата Чобанов обясни, че пълномощията са в ръцете на държавата и общината има много ограничения за въздействие върху собствениците им. Именно заради това Столичната община обмисля да внесе и поправки в Закона за културното наследство в частта му за поддръжка на културните обекти. „Искаме създаване на позитивни стимули за собствениците да поддържат сградите. Например с помощта на МРРБ да има специализирани възможности за саниране на исторически сгради, запазвайки техния оригинален вид и параметри“, каза Чобанов. Зам.-кметът обясни, че общината е натоварена с големи обществени очаквания да притиска собствениците по един или друг начин да поддържат в добро състояние своя обект. По думите му статистиката показвала, че проблемните обекти са много малко, но са знакови за историята на България. „Да, те са знакови, някои от тях са популярни и известни на обществото, но те са много малка част от броя на всички обекти. Именно в тези няколко случая са насочени нашите усилия към това да убедим собствениците да вземат мерки за съхраняване на тези знакови сгради и комплекси“, добави още той.

От „Московска“ 33 имат идеи за консервация и реставрация на още исторически обекти. „За някои ние абсолютно нищо не можем да направим, защото например когато държавата е свалила статута на културна ценност, каквито са няколко случая на знакови сгради, в това число и „Двойната къща“, ние вече нямаме никаква възможност освен да предлагаме връщане“, обясни зам.-кметът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ: Ремонтът на „Тракия“ приключва в края на юни

До края на юни ще завърши ремонтът на двете платна в 22-километровия участък от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. За първи път се затваря толкова голяма отсечка и целта ни е до началото на активния туристически сезон предвидените дейности да приключат, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.