Снимки

Мними банкери предлагат бързи кредити с реклами по дърветата. Тези обяви са на ръба на закона, коментира пред „Монитор“ Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти. Той обясни, че според регламента се изисква, когато се рекламира кредит, той да е с конкретна сума, точна месечна вноска и годишен процент на разходите (ГПР). Според Тошев само един надпис давам кредит и телефон не е коректно. Експертът съветва

 

хората да не си избират бърз заем от обява на дървото

 

а да проверят кои са сериозните фирми, лицензирани от БНБ да кредитират, и да сравнят поне няколко оферти. Тошев препоръча потребителите да взимат най-много до 200-300 лв. бързи кредити и да ги връщат в най-кратки срокове, а за суми над 500 лв. да се ползват заеми от банки. А ако имаме някакви сигнали то да се обръщаме към Комисията за защита на потребителите (КЗП), посочи още той. Санкцията за нелоялна търговска практика е до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

КЗП също призова хората да бъдат особено внимателни с офертите за бързи заеми, особено когато те се отправят чрез обяви в градската среда. Според тях в такива случаи рискът за потребителите е по-голям, тъй като най-често тези обяви съдържат само един телефон, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той добави, че първото и най-важно нещо, което трябва да се установи, е дали

 

зад този номер стои лицензирана финансова институция

 

В случай че отсреща на телефона е мним банкер се сигнализира в полицията, обясниха още още от КЗП. По тяхна информация обаче в по-голяма част от случаите зад тези обяви стоят легитимни фирми, а тогава потребителят трябва да концентрира вниманието си върху конкретните условия

Експертите от комисията съветват хората да не подписват документи, преди да са се убедили, че са съгласни с условията, които им се предлагат.

„В никакъв случай не бива да приемат за даденост съобщена им крайна сума, която те трябва да възстановят, без да им е ясно от какви компоненти се формира тя, заяви още Маргаритов.

Между 5 и 8 на сто се очаква да достигне ръстът на бързите кредити през първите три месеца на годината, изчисли Тихомир Тошев. Той поясни, че окончателни данни ще има след края на март, когато БНБ ще съобщи показателите, защото те отговарят за изследванията и анализите на сектора. По думите му прогнозите за годината са тя да е добра за всички сегменти на кредитирането. Фирмите за бързи кредити постоянно обновяват и развиват продуктите си и

 

към декември 2017 г. ще има ръст към 10 на сто

 

каза още кредитният консултант. Той смята, че този продукт ще продължи да се използва от потребителите само когато имат спешна необходимост от пари, които могат да върнат в кратки срокове и на стойност между 200 лв. и 400 лв.

Оскъпяването ще остане, защото това е цената на която се предлагат, обясни Тихомир Тошев. Според него трябва да бъдат направени промени в Закона за потребителските кредити, които да засегнат ограничението до 50% ГПР. Той счита, че не е редно да се смятат годишен процент на разходите за кредити, които се отпускат за срок от няколко седмици до месец или два. Бързата промяна на закона направи възможно фирмите да заобикалят изискването. Трябва да се направи разумно ограничени и да се въведе повече за защита на потребителите от некоректни участници на пазара, коментира още Тихомир Тошев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От днес сиренето в мандрите само от мляко

Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

АПИ стартира търгове за ремонт и поддръжка на републиканските пътища

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища за следващите 5 години.

630 снимки се състезават във фотоконкурс за Дунав

630 снимки, направени по поречието на Дунав, се състезават във фотоконкурса  на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“. Те бяха получени в периода от 3 май до 15 юни на електронната поща на министерството и сега предстои да бъдат избрани най-добрите от тях. Инициативата е посветена на Международния ден на р. Дунав, който се отбелязва на 29 юни.