Старите линейки в страната ще бъдат подменени с 400 нови. Смяната им се предвижда да започне от следващата година. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на откриването на новия филиал на спешна помощ в Божурище. С тях ще създадем по-добри условия за работа на медицинския персонал и ще осигурим по-голямо спокойствие на българските граждани, че ще получат навременна помощ, посочи той.

По програма „Региони в растеж“ пък ще бъдат изградени малки спешни центрове в 237 населени места в страната. Строежът и обзавеждането им с модерна апаратура ще бъде на стойност 163 млн. лева.

Новият филиал на спешна помощ

 

 

 

в Божурище ще обслужва 30 хиляди души

 

 

 

Той ще е отворен 24 часа, като в него ще работят 19 медици и шофьори на смени.

Откриването на новия филиал в Божурище е доказателство, че грижата за здравето на хората е най-важното за нас. Последното откриване на такъв филиал е през 2012 година. Надяваме се тази добра инициатива да продължи и в бъдеще, коментира Ананиев. Целта е медиците да са в близост до пациентите и да оказват във възможно най-кратки срокове необходимата за хората помощ, допълни той.

6 нови изнесени центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат открити в Земляне, в болница "Пирогов" и Диагностично-консултативните центрове - 5, 12, 23 и 24, съобщи пък директорът на Центъра за спешна медицинска помощ София-град д-р Георги Гелев след прерязването на лентата в Божурище.

Средната скорост на една линейка в града е 25 км/час. При такава скорост и чрез откриване на новите изнесени центрове ще може

 

 

до десетата минута да се стига до мястото на инцидента

 

 

допълни той. Екипите, които ще бъдат в тези изнесени центрове няма да се връщат в централата на ЦСМП София-град, а след приключване на работата си по даден адрес ще се връщат в изнесения център.

По повод 32-е иновативни лекарства, които попадат под мораториум през 2018 г. здравният министър отново увери, че болните няма да бъдат лишени от лечение.

Създал съм работна група, която в срок

 

 

 

до края на месеца да отрази всички необходими промени

 

 

 

и процедури в нормативните актове и да предложи методиката, по която ще работи специализираната комисия за новите молекули, заяви министър Ананиев. Комисията ще разглежда случаите на пациенти, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. По думите му възможно е едновременно да работят няколко комисии, тъй като в състава им ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване и случаят на всеки пациент ще бъде разглеждан индивидуално.

Гарантирам бързо придвижване на случаите, ще бъде направена цялостна организация, така че да няма забавяния, заяви още здравният министър Кирил Ананиев.

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Намериха останки на строител от антична Августа Траяна

На скелет с поставен до него изработен от бронз пергел (ползван в античността от строители и дърводелци) се натъкна археологът от РИМ – Стара Загора Атанас Атанасов при спасителни разкопки в центъра на Града на липите.

БАБХ крие качеството на храните в школските трапезарии

Будките край школата пребориха столовете

БАБХ крие качеството на храните в школските трапезарии

Слабият интерес от страна на учениците във Варна става причина за закриване на столове, а липсата на помещения в Пловдив и Русе затруднява храненето на учениците и ги принуждава да ядат в стаите пакетирани храни. Това показа проверка на „Монитор“.  

Ремонтират мантинелите на АМ „Тракия“

До 17 часа движението в участъците от км 21 до км 23 и от км 30 до км 32 на АМ „Тракия“ към София ще бъде в активната лента. Причината са ремонтни дейности на мантинелите, съобщиха от АПИ.