Снимки

Едно от най-неприятните последствия от природните бедствия може да бъде липсата на достъп до тоалетна. Японската дизайнерска фирма Nendo е насочила вниманието си точно към този проблем, като е разработила преносима тоалетна, която може да се носи в чанта и да бъде сглобена при нужда с помощта на често срещани отпадъчни материали.


Nendo посочва опустошенията, причинени от земетресенията през 2011 и 2016 г. в Япония, като мотивация за най-новата си концепция, която компанията нарича minimLET. Докато при повечето разработени тоалетни за бедствия или тоалетни за еднократна употреба, размерът и теглото на структурните елементи ограничават употребата им, Nendo е обърнал внимание при проектирането на елементите на minimLET.
С цел да поддържа колкото е възможно по-лек и компактен, комплекта се състои от материали, които могат да служат за различни цели. Това включва шест алуминиеви тръби, тоалетна седалка, парче найлон, кърпички, торби за боклук и коагулант, като всичко това е поставено в тънка чанта, която може да се носи на рамото.


Идеята е, че ако човек е в бедствена ситуация и разполага с пластмасови бутилки за вода или алуминиеви кутийки, те може да бъдат използвани, като част от структурата на тоалетната. Nendo казва, че 2-литровите бутилки са най-подходящи за крака на тоалетната и са перфектната височина, но също може да бъдат използвани и три алуминиеви кутийки свързани помежду си, като може да бъдат запълнени с пясък или течност за по-добра структурна стабилност.


Това освобождава алуминиевите тръби, които действат като опори за палатка, за която може да се използва обикновен чадър и включения найлон плат, който е и пелерина. Ролята на водонепромокаемата чанта е като кофа с двойно дъно и контейнер за вода с обща вместимост от 16 литра, което дава възможност да носи достатъчно вода за пиене и миене.
Няма информация относно цената, нито кога ще бъде достъпна, но изглежда, че това е нова част от комплекта Minim + AID за жертви на бедствия, който фирмата предлага от 2015 г., така че е напълно възможно да стигне до пазара.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.

IBeat Heart Watch може да призове спешна помощ

Умен часовник спасява живот

IBeat Heart Watch може да призове спешна помощ

Съществуват безброй интелигентни часовници, които позволяват на потребителите да следят сърдечния си ритъм. IBeat Heart Watch също следи сърдечния ритъм, но може и да извика помощ, ако засече, че нещо не е наред.