Ако мислиш една година напред, посей ориз, ако мислиш 10 години напред – засади дърво. Ако мислиш 100 години напред – образовай населението. Тези вдъхновяващи думи на Конфуций са изключително актуални в днешни дни, особено в България – държавата, в която хиляди ученици всяка година отпадат от образователната система, било поради бедност, ранна сватба, миграция или друга причина. И това изобщо не са единствените проблеми, както всички добре знаем. Ромите са като воденичен камък за развитието на държавата ни, която се намира в демографска криза. А образованието безспорно е едно от мощните оръжия, с които този проблем теоретично би могъл да се реши. Какво се случва обаче на практика?

Пари за интеграция се дават от години, още отпреди България да стане част от европейското семейство. Какъв е ефектът обаче? Твърде неясно е. Вчера стана ясно, че по нов проект, в чието финансиране Министерството на образованието и науката ще участва, ще се дават месечни стипендии на ромчета в размер на 30 евро като стимул да си повишат успеха и да завършат средно образование. На пръв поглед – няма лошо. Все пак ромските деца и тяхното образование са грижа и отговорност на просветното ведомство. Всяко дете има право на равен старт в живота и стимул. То не е виновно за действията или греховете на своите родители, баби и дядовци, макар да става потърпевшо от тях. Проблем е обаче, когато бедният българин започне да се чувства дискриминиран и ощетен за сметка на ромите. Няма да забравя текста отпреди години със заглавие „Искам да съм циганин в България“ - едновременно стряскащ, отчайващ, но и повод за дълбок размисъл. Тези стипендии, които ще се отпускат на ромчетата, провокират подобни мисли. Струва ми се, че има доста български семейства, на които им е трудно да пратят децата си на училище поради финансови проблеми. Не заслужават ли и те такава стипендия? И докато ромите си имат фонд, който да финансира децата от техния етнос, то за обикновените бедни българчета кой ще създаде фонд? Очаквам, след като проектът приключи, да чуя колко от ромчетата, минали през него, са успели да завършат средно образование. Не че дипломата е гаранция за качествено образование, но все пак МОН трябва да отчете до какви резултати са довели похарчените пари. Интересно е също дали през последните години се увеличават ромите, завършили основно или средно образование? Какви са резултатите от т.нар. интеграция? И искрено се страхувам да не дойде момент, в който да се наложи ние да се интегрираме към ромите, към гейовете, към веганите. Страхувам се от криворазбраната толерантност в България, която на моменти се превръща в мръсна дума. Толерантност, която се изразява не само в това да зачиташ другия и да не го осъждаш, а толерантност, която изкривява и подменя изконните истини още от годините преди Христа.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.