Снимки

Най-малко една дузина икони от иконостаса и стените на храма в манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в преславското село Златар са започнали да мироточат, съобщиха миряни, посетили светата обител часове преди новата 2018 година. Пръв мирото върху светите изображения забелязал преславският свещеник отец Николай, който завел гости в манастира към 19.00 на 31 декември. Още същия ден за чудото бил информиран и председателят на манастирското настоятелство отец Иван. Предстои отец Иван да напише писмо до Светата Варненска митрополия, владиката трябва да определи комисия, която да изследва иконите и да разпита свидетели, преди да бъде обявено чудотворното миротечене.

 

 

Според послушницата в „Св. Св. Петър и Павел“ сестра Стоянка нещо божествено се случило в обителта още на Стефановден, 27 декември. Тогава имало празнично богослужение, което минало в необичайна атмосфера, самата сестра Стоянка участвала в песнопението, а отецът й дал да прочете част от житието на Свети Първомъченик Стефан. В следващите дни в залисията около подготовката за Нова година послушницата не обърнала внимание на иконите в църквата. До идването на отец Николай. Той забелязал капчици миро по иконите на Исус Христос, Св. Йоан Кръстител, Богородица и покровителите на манастира Св. Петър и Св. Павел, както и по още поне дузина. Оказало се, че по-рано сутринта на 31 мирото е било забелязано и от поклонници, които посетили манастира предиобед.
Новината за чудото в Златар се разнесла от уста на уста буквално за часове, след като отец Николай споделил с миряни във Велики Преслав за видяното. В първия ден на 2018 към „Св. Св. Петър и Павел“ тръгнали поклонници, а във вторник вестта се беше разнесла и в Шумен и съседните градчета.

Мироточене е явление в християнството, свързано с появяването на маслена влага – миро върху икони и мощите на светци. „Това е фино оросявяне на фини капчици, може да се сбърка със запотяване, но то не може да бъде предвидено, не може да бъде предизвикано от човешка ръка и не може да бъде поддържано. Това е характерът на чудото.“ – коментира пред „Монитор“ доц. Ростислава Тодорова от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, която е магистър по теология и изобразително изкуство, а от ок. 10 години се занимава с иконопис. Мирото има благоухание и специфичен аромат, някъде е в малки количества и го събират с памуче, на други места, както с мощите на Св. Димитър Солунски в Солун мироточенето е било толкова силно, че са го събирали в големи съдове. Според доц. Тодорова иконописецът рисува с чисти темперни бои с яйчена емулсия, отгоре иконата се покрива с шел лак и няма нещо в технологията й, което да залага или да предизвиква мироточене.
Според християните появата на миро може да бъде символ на радост и благодат, но може да бъде и предупреждение за тежки събития и изпитания, които ни очакват.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.