150 млн. лева са загубите от оборот в строителството

150 млн. лева са загубите от оборот в строителството

Забавените плащания към фирми от отрасъла са за 220 млн. лв.

Към днешна дата поне 150 млн. лева са загубите от оборот в строителството заради ограниченията във връзка с кризата с коронавируса, каза председателят на УС на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев, цитиран от БТА.

10-15 на сто от фирмите от строителния бранш са затворили или частично са разпуснали работниците си. Това се отнася например за работещите със Столична община, заради ограничението до минимум на обектите, които местната власт в София финансира, като и заради забраната на някои държавни организации за строителството на тяхна територия.

 "Оборотът в строителния бранш на месец е около 1 млрд.лева, а към момента средните загуби от оборот са 10-15%. Това

 

означава загуби за производителите на материали,

 

за транспортните фирми, за заплати и други", каза Терзиев.

От Камарата на строителите са разтревожени, че строителният бранш е останал извън обхвата на подкрепата от държавата. Това за мен значи, че трябва да се спасяваме сами, каза Терзиев.

Сред основните мерки в подкрепа на бранша от страна на държавата, според Терзиев, е задължителното разплащане за свършената от строителите работа по обществените поръчки. Забавените плащания към отрасъла към днешна дата са около 220 млн. лева. "Целта е, когато се получат тези пари, да може бизнесът веднага да се разплати със служителите си и с подизпълнителите, с което ще бъдат подпомогнати най-вече работниците за да могат да преминат през кризата", коментира Терзиев.

Той посочи, че не трябва да спират поръчките, които се отнасят до избор на изпълнител. "В момента около 20-25% от служителите на фирмите работят в домашни условия - инженери, архитекти и други, те могат да подготвят тези поръчки с идеята, когато се даде рестарт на икономиката, вече да има избран изпълнител", каза Терзиев.

От бранша настояват също

 

да не се прилагат излишни ограничителни за строителството мерки.

 

"Най-важните препоръки заради коронавируса, които сме отправили към нашите членове, а те съответно към своите работници, е за спазване на дисциплината, ползване на дезинфектанти и маски, правила за разпределението на хората, които са на работа, за да може да се спазва нужната дистанция между тях", обясни Терзиев. Той допълни, че са осигурени на всички заети по обектите маски, ръкавици и почистващи препарати. В строителството, според регистъра на Камарата, има 5500 фирми, а заетите са между 200 000 и 220 000.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.