150 481 ученици с допълнителни часове, за да не отпаднат от училище

150 481 ученици с допълнителни часове, за да не отпаднат от училище

150 481 ученици в риск от отпадане от образователната система са включени в допълнителни занимания по проект „Подкрепа за успех“. Това сочи справка за изпълнението на финансираната Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ процедура към 31-и януари 2020-а.

В 1867 училища към момента се предлагат дейности за повишаване мотивацията за учене. В тях се организират както кръжоци за допълнително обучение по учебни предмети за превенция на обучителни затруднения и за преодоляване на системни пропуски в учебното съдържание, така и занимания по интереси за стимулиране на творческите изяви и за повишаване на мотивацията за учене.

При стартирането на проекта през 2019-а те се подбираха по 5 допълнителни критерии, освен концентрацията на ученици от уязвими групи. Това са брой ученици с над 100 извинени и над 10 неизвинени отсъствия, резултати от националното външно оценяване по български език и литература след 4-и клас, двете миниматури след 7-и клас и постигнатото на държавния зрелостен изпит по български език и литература. След привключването към дистанционно обучение и невъзможността на близо 10% от учениците да се включат в онлайн уроците е добавен и шести критерий, който да даде възможност да се организират допълнителни занимания и за тях. В тях можеха да се включат и децата, които частично са се обучавали с учебни материали на хартиен носител. По новия критерий са били включени допълнително 85 училища с 29 336 ученици, които по време на преустановените присъствени учебни часове в училище не са участвали в обучение от разстояние в електронна среда. 

10 351 учениците пък са включили в дейности по кариерно ориентиране. Тяхната цел е да се подготвят за преход към следваща степен, да се мотивират да продължат с образованието си или да се включат в пазара на труда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.