150 000 българи със слухови увреждания вече могат да подават сигнали до спешния номер 112 чрез мобилно приложение. Това ще става чрез текстови съобщения, които директно ще се генерират в системата, обясни пред „Монитор“ Силвана Павлова от Съюза на глухите в България.

До момента българите, които имат слухови проблеми, нямаха възможност да потърсят помощ ако изпаднат в беда, защото системата не беше пригодена за тях. От софтуера ще могат да се възползват и нашенци с речеви проблеми. Приложението е

достъпно както от смартфон и таблет,

така и от компютър. Подаването на сигнала става чрез кликане върху иконата за бърза помощ, полиция или пожарна. „След което се отваря панел, който съдържа предварително дефинирани фрази, които с едно натискане директно се изпращат към 112. Така при сигнал към Бърза помощ ще излизат фрази като "счупване", "инсулт". В случай на пожар пък се обяснява дали гори къща или гора“ пояснява Павлова. Освен това

сигнал може да се подава и чрез чат

с оператор, в който се посочва какъв е проблемът и се натиска бутон изпрати. Сред възможностите за свързване със спешния номер е и мигновенният чат, при който всеки написан символ се изпраща автоматично към оператора. Веднага след приемане на информацията се изпраща и необходимата помощ. „Важно е обаче да се остане на линия докато се хване джипиес сигнал“, уточнява Павлова. По подобен начин функционират и системите за спешни повиквания на Холандия, Франция и Германия. По думите на Павлова родното приложение било най-доброто от всички разработени в ЕС. Очаква се българският софтуер да бъде

подобрен и с видеочат,

като служителите на спешния телефон ще бъдат обучени да комуникират на жестов език. За да бъде ползвано приложението е необходима регистрация, в която се посочват трите имена, ЕГН, адрес, личен асистент, както и снимка, номер и дата на валидност на ТЕЛК-ово решение. „Попълването на имената и телефона на личния асистент или преводача не е задължително, обаче подпомага, защото те могат да дадат допълнителна информация на медицинското лице или полицията“, казва Павлова. В случай на инцидент те ще могат да съдействат като отидат на място или чрез видео разговор. От Съюза на глухите в България ще помогнат на тежкочуващите да се регистрират и ще им проведат обучение за ползване на софтуера.

При подаване на неверни и заблуждаващи съобщения гражданите носят административно наказателна отговорност от 200 до 20 000 лв. уточняват от Националната система 112 в сепециално създаден клип за глухи. Софтуерът е разработен от МВР и Съюза на глухите в България. Той е резултат от приетите през 2016г. промени в Закона за Националната система за спешни повиквания.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

11 – годишна отказва да посочи кой я е заразил със сифилис

„Стремително пада възрастта на болните от сифилис, само преди два месеца повече от случайно гинеколог установи, че има 11 – годишна пациентка с  характерните симптоми на заболяването и ни я изпрати за допълнителен преглед и лечение“, съобщи завеждащата отделението по кожни болести при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен д-р Мая Миланова.

Уволнен шофьор окрадe резервни части от депо

Уволнен за несправяне с работата шофьор е бил задържан за кражба на резервни части от тролейбусното депо в Стара Загора. Сигналът за липсващи над 160 графитни вложки от 7 тролейбусни коли е бил подаден във Второ РУ „Полиция“ на 18 ноември, в хода на проверката броят на задигнатите части достигнал около 260.