150 000 българи със слухови увреждания вече могат да подават сигнали до спешния номер 112 чрез мобилно приложение. Това ще става чрез текстови съобщения, които директно ще се генерират в системата, обясни пред „Монитор“ Силвана Павлова от Съюза на глухите в България.

До момента българите, които имат слухови проблеми, нямаха възможност да потърсят помощ ако изпаднат в беда, защото системата не беше пригодена за тях. От софтуера ще могат да се възползват и нашенци с речеви проблеми. Приложението е

достъпно както от смартфон и таблет,

така и от компютър. Подаването на сигнала става чрез кликане върху иконата за бърза помощ, полиция или пожарна. „След което се отваря панел, който съдържа предварително дефинирани фрази, които с едно натискане директно се изпращат към 112. Така при сигнал към Бърза помощ ще излизат фрази като "счупване", "инсулт". В случай на пожар пък се обяснява дали гори къща или гора“ пояснява Павлова. Освен това

сигнал може да се подава и чрез чат

с оператор, в който се посочва какъв е проблемът и се натиска бутон изпрати. Сред възможностите за свързване със спешния номер е и мигновенният чат, при който всеки написан символ се изпраща автоматично към оператора. Веднага след приемане на информацията се изпраща и необходимата помощ. „Важно е обаче да се остане на линия докато се хване джипиес сигнал“, уточнява Павлова. По подобен начин функционират и системите за спешни повиквания на Холандия, Франция и Германия. По думите на Павлова родното приложение било най-доброто от всички разработени в ЕС. Очаква се българският софтуер да бъде

подобрен и с видеочат,

като служителите на спешния телефон ще бъдат обучени да комуникират на жестов език. За да бъде ползвано приложението е необходима регистрация, в която се посочват трите имена, ЕГН, адрес, личен асистент, както и снимка, номер и дата на валидност на ТЕЛК-ово решение. „Попълването на имената и телефона на личния асистент или преводача не е задължително, обаче подпомага, защото те могат да дадат допълнителна информация на медицинското лице или полицията“, казва Павлова. В случай на инцидент те ще могат да съдействат като отидат на място или чрез видео разговор. От Съюза на глухите в България ще помогнат на тежкочуващите да се регистрират и ще им проведат обучение за ползване на софтуера.

При подаване на неверни и заблуждаващи съобщения гражданите носят административно наказателна отговорност от 200 до 20 000 лв. уточняват от Националната система 112 в сепециално създаден клип за глухи. Софтуерът е разработен от МВР и Съюза на глухите в България. Той е резултат от приетите през 2016г. промени в Закона за Националната система за спешни повиквания.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кънчовците – от Луканов до „социолози на повикване“

Пътят на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, станали известни в обществото като Кънчовците от бившия премиер Андрей Луканов до настоящите им милиони и статута на „социолози на повикване“ проследява най-новият документален филм на „Канал 3“.

Пловдив се размина с второ Хитрино: дерайлира влак с 2 100 тона пропан бутан (СНИМКИ, ВИДЕО)

Пловдив като по чудо се размина с второ Хитрино, след като в 4,15 часа в събота сутринта на около 50 метра от Централна гара дерайлира товарен влак на фирмата „Булмаркет”, превозващ 2 100 тона пропан бутан. Това е същото дружество, чиято композиция преди малко повече от 2 години причини трагедията в шуменското село.

Влак с пропан бутан дерайлира край Пловдив, разминахме се с второ Хитрино,

От 04.15 часа е преустановено е движението на влаковете между Пловдив и Филипово (направление Пловдив-Карлово). Причината е дерайлиране на първите три вагона на товарна композиция на частен жп превозвач в гара Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.