150 000 лв. заделя Варна зa конкурс за облагородяването на „Дупката“

150 000 лв. заделя Варна зa конкурс за облагородяването на „Дупката“

150 000 лв. са заделени за организирането на международен конкурс, който да реши бъдещето на „Дупката“ в центъра на Варна.

Това стана ясно на заседание на ПК „Архитектура и градоустройство“, на което беше одобрена Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2021 – 2023 г. Община Варна беше планирала средствата още миналата година, но след избухването на пандемията, плановете бяха замразени. Предвижда се конкурсът да бъде обявен до началото на лятото.

„Дупката“ е терен в идеалния център на Варна от края на 80-те години, когато местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом, наричан още ЦУМ-Варна. В процеса на работа обаче бяха открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите, са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост.

Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност ( IV-V в.), както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена.

Според учените, тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция. През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК) излезе с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални, както за града, така и в национален мащаб.

Препоръката бе съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция доведе до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом и оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна” остава като грозна дупка в центъра на града.

През 2018 г. Община Варна купи терена на „Дупката“ от бизнесмена Георги Гергов за 43 млн. лв., след като средствата бяха осигурени от правителството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.