150 000 българи участвали в мобилности по „Еразъм“

150 000 българи участвали в мобилности по „Еразъм“

150 000 българи от детски градини, училища университети са участвали във форми на мобилност по „Еразъм+“ в рамките на седемгодишния период на програмата. Това отчете директорът на Центъра за управление на човешките ресурси по време на откриващата конференция на новия програмен период 2021-2027 -а.

3 126 български проекти са получили безвъзмездна подкрепа на обща стойност близо 237 млн. евро от 2014 до 2020г-а на програма „Еразъм+“. В рамките на първия седемгодишен период са осъществени общо 130 200 учебни и образователни мобилности са осъществени от България, отичат още от ЦРЧР.

Новият седемгодишен период ще бъде с близо два пъти по-голямо финансиране в сравнение с предходния. Общо 28,4 млрд. евро на европейско ниво ще бъдат отпуснати по новата Програма „Еразъм+“ ще подкрепи. С тях ще бъдат подкрепени образователните мобилности и  транснационални партньорства на близо 10 милиона европейци от всички възрастови групи. Във видеовръзка еврокомисарят по иновациите и младежта Мария Габриел посочи, че се надява още повече хора да се възползват от тези възможности , затова и целта е управлението на проектите да бъде опростено, така че повече и по-разнообразни организации да помогнат на по-голям брой хора да учат. „Инвестираме също и в иновации. Например чрез новите учителски академии, новата инициатива за европейските университети или новите центрове за високи постижения в областта на професионалното образование и обучени“, каза Габриел.

В конференцията взе участие и образователният министър проф. Николай Денков, който подчерта, че следващите 7 години ще участваме в уникална програма, която обхвана ученици, студенти, както и хора извън образователната система. „Това е програма за опознаване на света, за обмяна на идеи и опит, тя учи децата и младежите как да помогнат на другите, така че да помогнат на себе си“, коментира той.  Министърът на спорта Андрей Кузманов пък допълни, че новият програмен период ще бъде още по-отворен за спорта и международното сътрудничество е сферата. Еразъм+ разполага с разполага с 480 млн. евро за спорт. „Убеден съм, че младежите познават добре тези програми и с новите правила ще се включат още по-активно“, каза Кузманов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.