15 000 наши аут от Острова, отказаха им статут на уседналост

15 000 наши аут от Острова, отказаха им статут на уседналост

Няма да могат да живеят и работят там

Около 15 000 наши сънародници във Великобритания може да бъдат изгонени от Острова, тъй като са получили отказ на заявленията си да получат статут на уседналост и да имат право да живеят и работят легално там след Брекзит.

Това стана ясно от интервю за bTV на посланика ни в Лондон Марин Райков. “Близо 260 000 българи са получили до момента правото да живеят и работят легално във Великобритания. Около 15 000 са заявленията, подадени от българи, които са получили отказ. От тях 7 330 с директен отказ, 2 570 недействителни или оттеглени и 4 780 невалидни“, обяви той.

Крайният срок за получаване на статут на уседналост е 30 юни, като сънародниците ни могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза, обясни посланик Марин Райков. В противен случай ще бъдат репатрирани. Тези, които се опитат „да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани и не само те, но и фирмите, които ги наемат. Той обясни още, че се водят разговори с ЕК за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Разговори се водят и по друг въпрос - фактът, че визите за сезонна работа за българи са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС. „Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас това е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, коментира Марин Райков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.