Българската олигархия: Клетва пред партията, клетва и пред Бога (II глава на книгата

Българската олигархия: Клетва пред партията, клетва и пред Бога (II глава на книгата "Капиталистите на ДС")

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстои да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал", "Газовия барон" и "Капиталистите на ДС". Заради огромния читателски интерес, ви представяме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата, разказваща с доказателства как Държавна сигурност наля основите на съвременната българска олигархия, кои са ченгетата, опитващи се и до днес да се докопат до властта и какви са лъжите, които използват.

 

И днес Мария Бойкикева продължава да води активен партиен живот в столичен квартален клуб на БСП, но същевременно ходи и на църква. Това е неотменим атрибут на новопокръстилата се номенклатура. Тя хем вярва в социализма, хем се моли на Бог. Съпартийците я определят като „двоен идеалист – комунист и набожен християнин“. Мария има сестра - Клер Анастасия Светланова Бойкикева, родена през 12.IV.1948 г. в София и шестнадесет години по-млада от нея. Бащата е неизвестен. Мария признава, че това й е болезнено петно. Клер е завършила гимназия като частна ученичка, защото от четвърто отделение е бягала от училище, за да стане впоследствие видна историчка и преводачка, изследователка на църква и религия. Мария я запознава с една монахиня, за да признае по-късно, че е направила грешка. За две години сестра й става „бясна християнка“ и се покръства. Първата й работа е в Института за социологически проучвания при ЦК на ДКМС – при професор Петър-Емил Митев, тогава все още доцент. Работела е на хонорар, събирала материали от вестниците по тема за ДСНМ и ЕМОС. Мария се опитва да я настани на работа в Светия синод, дори за тази цел се запознава с юрисконсулта му. Клеър иска да учи в Духовната академия, но там не приемат жени. Мария в опита си стига дори до патриарх Максим, за да успее да я уреди само да ходи в академията и да слуша лекциите.

Духовният наставник и изповедник на двете сестри е монахиня Касиния, със светско име Галина Владимирова Везенкова. Родена е в Москва на 23 март 1909 г., когато църквата чества паметта на света Галина. Умира на 8 октомври 1981 г. Баща й Владимир Стоянов Везенков като син на пострадалия в Освободителната руско-турска война Стоян Везенков бил стипендиант в руското Александровско военно училище. Връщайки се в България, бил принуден да имигрира в Русия и постъпва на служба в Екатеринославския гвардейски полк. Участник е в Балканската и Руско-японска война, достигайки до чин полковник в руската царска армия. През 1908 г. Владимир Везенков се оженва за Мария Митрофановна Фаворска - родственица на знаменития руския архиерей и богослов Московски митрополит Филарет Дроздов, на когото царска Русия дължи в голяма степен отмяната на крепостното право. Бащата на Мария Митрофановна бил свещенослужител в московския храм "Св. мъченици Адриан и Наталия". От 1918 г. семейството на Владимир и Мария Везенкови живее в София. Галина завършва американския колеж в Самоков. След навлизането на съветската армия у нас тя става преводачка в министерство на отбраната и лична секретарка на генерал Захари Захариев.

Генерал-лейтенант Захари Симеонов Захариев e пилот и нелегал, член на БРП(к). По нареждане на партията емигрира в СССР. Там се издига до чин полковник под името Волкан Семёнович Горанов. Пратен е в Испания по време на Гражданската война като пилот на бомбардировач. Тъй като знае добре турски език, името му е сменено на Халил Екрем. Герой е на СССР и началник на Тамбовското авиационно училище на Гражданския въздушен флот, главен инструктор за подготовката на съветските летци по време на Втората световна война. След завръщането си в България става един от пионерите ни на бойната авиация. Бил е заместник-министър на отбрана и военен аташе в Москва. Живков го награждава с най-високото отличие при соца - „Герой на Народна република България“.

Галина получава офицерско звание, но се оттегля от военна служба и преждевременно се пенсионира поради сериозни проблеми със здравето - страдала е от двоен порок на сърцето. През 1950 г. тя приема монашеско пострижение с името Касиния в Покровския девически княжевски манастир "Покров на пресвета Богородица" в столицата. Възпята е в трудовете на Анастасия Бойкикева като връзка с древната църква.

За това не бива да ви учудва тази двойственост – хем клетва пред партията, хем клетви пред Бога. Това ясно проличава и в някои други действия на Мария Бойкикева. Докато синът й Христо Иванов играе ролята на „доброто“ ченге – поддръжник на Хилари Клинтън и милиардера Джордж Сорос, от който с едри шепи получава грантове, майката е в ролята на „лошото“ ченге. Тя заедно с група общественици и интелектуалци прати преди няколко години открито писмо обръщение до тогавашния държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън. В него се изразяват опасения, че отношенията между двете страни през последните 22 години „се развиват на неравноправна основа". Конкретни поводи за обръщението са опасенията от въвличане на България във военна авантюра в Иран, разполагането на американски военни бази у нас и т.н. Самата Мария Бойкикева заедно със съпруга си е редовен участник в софийските екологични протести през последните години. Отбелязала си е, че е ходила точно 22 пъти. За отношението към БСП сред младите в рода? Тук преди думите на Бойкикева би трябвало да поставим голямо многоточие. Отбелязва лаконично, че проявяват разбиране към нейните убеждения и никога не са я агитирали да напуска партията... Но иначе си говорят, каквото мислят. Бойкикева още се надява, че „БСП може да придобие един по-такъв вид...". Има ли драма, ако децата не споделят бурния партиен и идеологически живот на фамилията? Разбира се, никой не може да бъде обвиняван нито за политическите си виждания, нито за религиозните си убеждения. Въпросът е съвсем друг – доколко децата са се възползвали от факта, че родителите им са били висша партийна номенклатура и дали нечия невидима ръка не ги е изстреляла към властта.

Христо Иванов е третото дете в семейството на отявлените комунисти. Роден е на 13 септември 1974 г. в София.

Бойкикева навремето заявява, че знае, че нейната дъщеря рано или късно трябва да стане министерша, „но не в България и не в това време“. Пророческите й думи се сбъдват обаче за нейния син. Хората си задават серия от въпроси като например: Как Радан Кънев си хареса едно "комунистическо отроче"? Защо президентът Плевнелиев назначи Иванов за служебен министър на правосъдието, без нито ден трудов стаж и със спрени адвокатски права. Въпросите обаче започват от мига, в който Христо Иванов след завършването на висшето си образование в Софийския университет изненадващо, ей тъй, както си ходи един ден по улицата, спечелва стипендия във Вашингтон за изучаване на американската правосъдна система от самата фондация „Фулбрайт". Защо и как – не е ясно. И до днес в политическите среди е необяснимо как така „отрочето на бившата комунистическа номенклатура“, по думите на проф. Близнашки, е припознат от американците за свой?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.